Lördag 24 Jul
Stockholm

Cosplaydräkterna stals – nu vädjar de om din hjälp på Facebook

Här är några av de dräkter som stals.
1 av 2
Här är några av de dräkter som stals. Foto: Mitternachti Cosplay
En annan av dräkterna föreställde "Elsa" från Disneyfilmen "Frozen".
2 av 2
En annan av dräkterna föreställde "Elsa" från Disneyfilmen "Frozen". Foto: Mitternachti Cosplay

Pojkvännens bil stals – och med den flera för paret värdefulla cosplaydräkter. Bilen har hittats totalförstörd men dräkterna är borta. Nu söker Linnéa Karlsson hjälp på Facebook.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Cosplay

Cosplay är en förkortning från "costume play" och är en slags performance eller maskerad om man så vill. Företeelsen går ut på att göra dräkter och klä ut sig till olika fiktiva karaktärer och är som störst i Japan.

I Sverige tävlar man i cosplay genom att gå upp på scen och visa upp sin dräkt, för att sedan bli bedömd av en jury och/eller publiken.

Har du sett dräkterna?

Så här beskriver Linnéa Karlsson de dräkter som inte finns med på bilden:

"En lilarosa jacka med vit kjol och tröja till, samt en dräkt som föreställde "Elsa" från Disneys Frozen (blå långklänning, blond peruk i fläta), och en dräkt som föreställde Dovahkiin från Skyrim (svärd, hjälm och läderbälten)".

Bilen stals i området Liljeholmen i Jönköping.

JÖNKÖPING. På onsdagen stal någon Linnéa Karlssons pojkväns bil i Jönköping, en bil som senare hittades vandaliserad och förstörd i ett dike.

I bilen fanns vid stöldtillfället ett antal så kallade cosplaydräkter – men de är nu spårlöst försvunna. Linnéa har tagit Facebook till hjälp för att hitta rätt på dem.

"Månader av arbete"

"Som cosplayare har vi lagt ned vår själ i dessa dräkter, för att inte tala om tid och pengar. Det betyder oerhört mycket för oss att de kommer tillbaka, ifall de fortfarande finns där ute nånstans", skriver hon i ett inlägg.

Nyheter24 har pratat med Linnéas syster Evelina Karlsson. Hon menar att dräkterna inte minst har ett oerhört stort värde för de som håller på med cosplay.

– Det här är månader av arbete och blod, svett och tårar. De här dräkterna är inte lätta att göra och det är svårt att göra nya. De unga som håller på med det här lägger säkert 90 procent av studiebidraget på dräkterna, säger hon till Nyheter24.

Finns en marknad för dräkter

Evelina tror att det kan finnas en marknad för att sälja cosplaydräkterna.

– Ja, utomlands. Det finns säkert folk som är villiga att betala. Vi håller koll på en rad Facebookgrupper där man kan köpa liknande.

Efter att Linnéa la upp inlägget på Facebook har hundratals delat en bild på de stulna dräkterna.

– Det har varit ett stort stöd även från de som inte alls har koll på cosplay, säger Evelina.

"Måste ju ha tagit med dem av en anledning"

Paret har varit i kontakt med polisen men mest om själva bilen, som nu alltså hittats. De försvunna cosplaydräkterna är svårt för polisen att göra något åt.

– Dräkterna är borta så de som stulit bilen måste ju ha tagit med dem av en anledning, säger Evelina.

Kommentera
Kopiera länk
Dela