Lars Wallin, 51, är dömd för bland annat grovt bedrägeri och jagas av polisen.
1 av 6
Lars Wallin, 51, är dömd för bland annat grovt bedrägeri och jagas av polisen.
Bilder visar även hur han renoverade i hemmet. Trots att läkaren skrev att han inte kunde klara sig själv.
2 av 6
Bilder visar även hur han renoverade i hemmet. Trots att läkaren skrev att han inte kunde klara sig själv.
Lars Wallin på semester i Egypten.
3 av 6
Lars Wallin på semester i Egypten.
Rullstolsmannen hjälper till att bära in tunga väskor i bilen.
4 av 6
Rullstolsmannen hjälper till att bära in tunga väskor i bilen.
Nu ska Wallin betala 14 miljoner kronor i skadestånd.
5 av 6
Nu ska Wallin betala 14 miljoner kronor i skadestånd.
Han kunde slipa i bostaden, men enligt utlåtandet till Försäkringskassan inte klä på sig själv utan hjälp.
6 av 6
Han kunde slipa i bostaden, men enligt utlåtandet till Försäkringskassan inte klä på sig själv utan hjälp.

Rullstolsman jagas över hela världen – lurat staten på 13,5 miljoner

SVERIGES MEST EFTERLYSTA, DEL 8. Lars Wallin, 51, även känd som "rullstolsmannen", är dömd för grovt bedrägeri. Han är internationellt efterlyst för att avtjäna sitt fängelsestraff och jagas nu av polisen.


Lars Wallin

Ålder: 51

Dömd för: Grovt bedrägeri 

Har du tips?

Kontakta Fast på: fast@rkp.police.se

Detta har hänt

2001: Lars Wallin, som tidigare varit långtidssjukskriven, är med i en bilolycka. Han lämnar platsen oskadd men klagar senare på smärtor i bland annat nacke.

2005: Efter flertalet försök får han beviljat 168 timmars assistans per vecka av Försäkringskassan. Ersättningen utbetalas retroaktivt från maj 2003 då han sökte för första gången.

2008: När Wallin ska förnya sitt körkort bedöms han som fullt frisk av en läkare. Några månader senare, i en ny prövning hos Försäkringskassan, uppger en annan läkare att hans "arbetsförmåga är varaktigt nedsatt med 100 procent".

2010: Under en ny prövning skickar samma läker ett intyg som Lars Wallin får möjlighet att justera själv.

12 maj 2011: Polisen börjar komma Lars Wallin på spåren. Han filmas bland annat när han av egen maskin går av ett flyg i Visby.

7 juni 2011: Efter flera veckors spaning, där polisen blivit mer och mer övertygad om att Wallin inte är så sjuk som han säger sig vara, grips han på Gotland. 

10 juni 2011: Han häktas för grovt bedrägeri. 

9 augusti 2011: Den läkare som utfärdat ett intyg som säger att Wallin är i behov av personlig assistans dygnet runt, blir misstänkt för delaktighet i brottet. Läkaren frias senare av tingsrätten.

9 december 2011: Wallin döms till fängelse i fyra år för grovt bedrägeri. Domen överklagas senare.

26 oktober 2012: Göta hovrätt fastställer tingsrättens dom. Wallin ska även betala 11 miljoner kronor till Försäkringskassan. 

SVERIGE. Historien om "rullstolsmannen" Lars Wallin tar sin början för nästan tio år sedan. År 2005 får han, efter ett intyg från sin läkare till Försäkringskassan, rätt till såväl handikapp- som assistansersättning dygnet runt. 

Ersättningen kostade skattebetalarna 190 000 kronor i månaden och rullstolsmannen anställde sina två bröder som assistenter – trots att de båda hade andra heltidsjobb. 

Lurat till sig pengar

I sex års tid betalades omkring 14 miljoner kronor ut till Wallin, som bland annat använde pengarna till att åka på semester till Kalifornien och tillbringa somrarna på Gotland. 

Det var dock en sak som inte riktigt stämde: Lars Wallin var inte i behov av stödet, och rullstolen hade han inte använt "på riktigt" sedan 2005.

På offentliga platser, under mynighetsbesök och på flygplatser, satt han i den rullstol han inte behövde. Under flera år lurade han den svenska staten och skattebetalarna på mångmiljonbelopp. 

Avslöjades på bilder

Flera av rullstolsmannens totalt 18 assistenter har uppgett att han var funktionell nog att fungera utan stöd. Flera privata foton visar hur han går runt fritt, bär på tunga väskor och renoverar sitt hem. Lars Wallin greps 2011 och ställdes inför rätta, misstänkt för grovt bedrägeri. 

Dömdes senast 2012

Under rättegången i Linköpings tingsrätt dömdes Lars Wallin, som påstod sig agerat efter läkarnas rekommendationer, mot sitt nekande till fyra års fängelse. Tingsrätten slog även fast att rullstolsmannen ska betala tillbaka 11 miljoner till Försäkringskassan.

Domen överklagades, men fastställdes i Göta hovrätt.

På rymmen

Lars Wallin är på rymmen. Han är internationellt efterlyst sedan januari i år och jagas bland annat av Fast, rikskriminalpolisens grupp för aktivt sökande efter förrymda, och Interpol.

Efterlyses på Internet

Rullstolsmannen finns med på sajten Swedens Most Wanted, där några av Sveriges mest eftersökta brottslingar efterlyses med namn och bild. En person bakom sajten förklarar att alla som syns på listan är misstänkta för brott med minst minst två års fängelse i straffskalan, samt internationellt efterlysta.

– Sen gör vi ingen skillnad, alla publiceras, säger personen till Nyheter24.

Sajten har också fått in "otroligt mycket tips", bland annat via Facebook, vilket enligt personen lett till en hel del gripanden.

Nära samarbete med polisen

Sajten har en egen ansvarig utgivare och drivs inte direkt av polisen, men enligt en representant för Fast-gruppen har de ett nära samarbete.

– Det är inget hobby-snickeri, utan sidan håller hög kvalitet, även om det inte är vi som driver den. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Positiva toner inom tjänstesektorn

Trafikverket: E6 öppnar tidigare än beräknat

E6 utanför Stenungsund kommer att öppna tidigare än beräknat, meddelar Trafikverket i ett pressmeddelande.

Krisande Body Shop lägger ner i Sverige

Skönhetskedjan The Body Shop lägger ned verksamheten i Sverige. På en extrainsatt bolagsstämma beslutade man att ansöka om likvidation för The Body Shop Svenska AB, rapporterar Market.

Tysk gripen för spionage i Europaparlamentet

En assistent till en tysk högerpolitiker har gripits för misstänkt spionage för Kinas räkning, meddelar åklagare. Mannen anklagas för att ha försett Kinas underrättelsetjänst med information om förhandlingar i Europaparlamentet.

Apple tappar stort i Kina

Apples Iphone-försäljning i Kina rasade med 19 procent under första kvartalet. Det var den sämsta utvecklingen sedan pandemin slog till 2020, enligt siffror från den oberoende analysfirman Counterpoint.

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

1 timme sedan
Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov uppges vara svårt sjuk i pankreatit. Nu planerar Kreml för regimskifte i den ryska delrepubliken, hävdar ryska oberoende Novaja Gazeta. En hårdför befälhavare nämns som möjlig efterträdare.