Kvinnan minns för mycket – man frias från våldtäkt

- 15/07/2014, 15:25 -
Hovrätten friar mannen, bland annat med hänvisning till kvinnans klara minnesbild.

Hovrätten friar mannen, bland annat med hänvisning till kvinnans klara minnesbild.

JESSICA GOW / SCANPIX

En 27-årig man som dömdes till fängelse i tingsrätten frias av en oenig hovrätt. Rätten anser inte att kvinnan befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Mannen, nu 27, åtalades för att ha våldtagit en kvinna under hennes nyårsfest i Örnsköldsvik 2013, skriver Dagens Juridik. Enligt kvinnans berättelse gick hon till följd av berusning och la sig under festen. 27-åringen ska ha stannat kvar efter festens slut och därefter haft samlag med kvinnan mot hennes vilja.

27-åringen säger att han stannade kvar för att hjälpa till att städa, och att de därefter hade ömsesidigt sex.

Dömdes i tingsrätten

Tingsrätten dömde mannen till två års fängelse för våldtäkt. 27-åringen skulle även betala 95 000 kronor i skadestånd till kvinnan. 

Han hade bland annat ändrat sin berättelse under förhören, och rätten slog även fast att kvinnan varit så berusad att hon befunnit sig i en utsatt situation, och att mannen måste ha förstått det, rapporterar Dagens Juridik. 

Frias i hovrätten

En djupt oenig hovrätt friar nu mannen. De menar att det finns oklarheter i båda parters berättelser och att den ena inte är mer trovärdig än den andra. Samtidigt uppger hovrätten att det inte är helt klarlagt att kvinnan varit så pass berusad att hon befunnit sig i en särskilt utsatt situation. 

Bland annat hänvisar de till kvinnans klara minnen från kvällen. Mannen frias därför från åtalet och skyldigheten att betala skadestånd till kvinnan, skriver Dagens Juridik.