1 av 3
- Foto: TT bild
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

Gav stulen surfplatta till tiggare – anmälde henne för stöld

En man som försökt sätta dit en oskyldig tiggande kvinna för stöld åtalas nu. Brottet rubriceras som hatbrott.


SJÖBO. En pappa i Sjöbo stal en surfplatta från sin sons dagis och gav den sedan till en tiggande kvinna utanför en matbutik. 

Direkt därpå fick polisen ett samtal där en man sa att han sett en tiggande stjäla en surfplatta från en bil. När polisen kom till platsen och visiterade kvinnan fann man mycket riktigt en surfplatta i hennes ägo, enligt SVT.

Mannen själv ringde in larmet

Kvinnan berättade då för polisen att hon inte alls stulit den, utan att en man kommit fram och gett den till henne. Något som snart kunde bekräftas med hjälp av övervakningskameror från platsen som visar en man tillsammans med ett barn ge kvinnan en surfplatta.

– Vi tror att det är mannen själv som ringt in larmet. Vi antar att han har retat sig på henne och såg ett sätt att få bort henne därifrån. Det här är sällsynt utstuderat, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör vid Skånepolisen, till SVT.

"Osedvanligt lågt"

Tack vare bilderna kunde mannen identifieras och kommer nu åtalas för stöld och falsk angivelse. Dessutom ses brottet som ett hatbrott. 

– Vi från polisen tycker det här är ett otroligt lågt tillvägagångssätt. Vi vet att man har många åsikter om tiggeri men det här var osedvanligt lågt, säger Westford till SVT. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.