Fredag 7 Okt
Stockholm

5 av historiens mest spektakulära rån

Skådiskpelaren Dragomir från Snabba cash dömd för rån på Götabanken
1 av 5
Skådespelarna Dragomir Mrsic och Liam Norberg dömdes för rånet mot Gotabanken. Foto: TT-montage
Ett gammalt rån som begicks 1963 var tågrånet.
2 av 5
Stora tågrånet 1963. Foto: TT NYHETSBYRÅN
5 million reward bok.
3 av 5
Konstrånet mot Gardner Museum. Foto: Ap
Så gick det till under rånet.
4 av 5
Rånet mot centralbanken i Brasilien. Foto: AP
Två välklädda män begick rånet på New Bond Street.
5 av 5
Rånet mot Graff Diamonds i London. Foto: AP

Här är fem riktigt spektakulära rån som blivit kända genom historien.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Läs mer


1. Rånet mot Gotabanken, 1990, cirka 930 miljoner kronor

Tre rånare utklädda till byggarbetare överföll två väktare i garaget under Oxtorgsgatan i Stockholm. Bytet blev hela 930 miljoner kronor i statsobligationer, men papperna blev snabbt värdelösa då de spärrades. Summan utgör dock det största rånbytet i svensk kriminalhistoria.

Alla rånare dömdes. En av dessa var skådespelaren Liam Norberg, känd från Sökarna, som dömdes till fem års fängelse. Även Dragomir Mrsic, känd från bland annat Snabba Cash, dömdes till tre år och sex månader.

Bildkälla: TT

2. Stora tågrånet, 1963, cirka 385 miljoner kronor (i dagens värde)


En augustidag 1963 stoppade ett gäng kriminella män, däribland Buster Edwards och Ronnie Biggs, ett posttåg ute på den engelska landsbygden.

Tåget var lastat med pengar och rånarna fick med sig cirka 385 miljoner kronor i dagens penningvärde. Rånet, som anses vara det mest kända i världshistorien, filmatiserades senare och Biggs har även framträtt på en platta med det brittiska rockbandet Sex Pistols.

Bildkälla: TT

3. Rånet mot Isabella Stewart Gardner Museum i Boston, 1990, cirka 3 miljarder kronor


Mitt under firandet av St Patricks Day i Boston ringde två män utklädda till poliser på dörren. Vakterna öppnade och handfängslades. Då de frågade varför de arresterades svarade fejkpoliserna: ”Du grips inte, det här är ett rån."

Vakterna bands fast ytterligare och rånarna skred sedan till verket. Bytet blev tavlor av bland annat Rembrandt, Vermeer och Manet – till ett uppskattat värde av 3 miljarder kronor. Delar av godset är återfunnet, och FBI tror sig veta vem som ligger bakom den fräcka kuppen. Ännu har ingen straffats, och brottet är sedan en tid preskriberat.

Bildkälla: AP

4. Rånet mot Graff Diamonds i London, 2009, cirka 475 miljoner kronor


Två välklädda män klev in i butiken på New Bond Street. Enligt uppgift hade de tagit hjälp av en sminkös för att ändra utseende. De hotade personalen med vapnen och lämnade efter en tid butiken med en gisslan. Därefter försvann de spårlöst. Bytet blev 43 ringar, armband, halsband och klockor till ett värde av 475 miljoner.

Bildkälla: AP

5. Rånet mot den brasilianska centralbanken, 2005, cirka 515 miljoner kronor


Från en trädgårdsbutik grävde tio personer en 80 meter lång tunnel vilket blev deras väg in i valvet på den brasilianska centralbankens filial i Fortaleza. Tunneln tog enligt uppgift tre månader att bygga, och när kuppen upptäcktes var butiken övergiven. Det enda som fanns kvar var jorden som grävts upp.

Rånet är det största i Brasiliens historia och bytet blev 515 miljoner kronor. En oväntad twist var att rånarnas slughet hyllades över hela landet.

Bildkälla: AP

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.