1 av 5
2 av 5
- Foto: Bjorn Larsson Rosvall / Björn Larsson Rosvall / TT
3 av 5
- Foto: Bjorn Larsson Rosvall / Björn Larsson Rosvall / TT
4 av 5
- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
5 av 5
- Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Advokat i fallet Lisa Holm utreds – kopplas till Missing People

Har anmälts för jäv.


Något som GT kallar för en "allvarlig rättsprocess" har inletts i utredningen av mordet på Lisa Holm. Det är Helena Svärd, försvarsadvokat för en av de åtalade som anmälts för jäv. Anledningen ska vara att Svärd så sent som i mars var ordförande i Missing People – en organisation vars inblandning spelade stor roll när de nu anhållna greps.


Bild: TT

GT citerar ur den anmälan som lämnats in där en privatperson ifrågasätter Svärd. "Undrar om Helena Svärds tidigare koppling till Missing People kan anses som jäv? Hon har i egenskap av ordförande varit med och tagit viktiga beslut i frågor om hur Missing People ska jobba, hon kan Missing Peoples svaghet/brister - men också deras styrkor. Hon kanske rentav har kontakter i organisationen som har berättat bakom-informationen till söken/fynden/ tipset", skriver anmälaren.

– Jag har fått en förfrågan om jäv och jag har besvarat den med att jag inte anser att jag är jävig. Det är min bestämda åsikt, säger Helena Svärd till GT.


Bild: TT

Det har nu skickats ett föreläggande till åklagarkammaren i Skövde som snarast ska lämna ett yttrande. Svärd själv är dock säker på sin sak.

– För mig är det så här: Allmänheten är ute och söker. Om det är så att jag får kännedom om någonting som jag känner kan innebära en jävsituation så kommer jag avgå direkt. I nuläget så ser jag inte det, säger hon till GT.


Bild: TT

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

1 timme sedan
Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.