Lördag 17 Apr
Stockholm

Elena misstänks ha kidnappat sin dotter – hjälp familjen få tillbaka sin Matilda

SVERIGES MEST EFTERLYSTA, DEL 4. Hon skulle åka på kryssning med sin mamma. Men vid helgens slut var Matilda, 6, spårlöst försvunnen. I över två år har Elena Blomgren varit efterlyst misstänkt för att ha kidnappat sin egen dotter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
SVERIGES MEST EFTERLYSTA

I en serie artiklar uppmärksammar nu Nyheter24 några av Sveriges mest eftersökta personer. Alla är de misstänkta för brott.

Har du tips om fallet? Kontakta polisen på 114 14 eller fast@polisen.se.

Det var fredagen den 3 maj 2013 som Anette Blomgren och hennes man Nils skulle hämta sitt barnbarn Matilda, då 6 år gammal, på förskolan. Matildas pappa Magnus Blomgren och hennes mamma Elena Blomgren låg vid tillfället i en vårdnadstvist, och det var därför Matildas farföräldrar hade fått uppdraget att hämta och lämna henne när hon skulle tillbringa tid med sin mamma, som hon träffade varannan helg.

Men den här helgen var det något som inte kändes rätt, berättar Matildas farmor Anette.

– Jag kände på mig att någonting skulle hända. Matilda hade under våren sagt massa konstiga saker som att "i maj, då ska jag inte vara med er längre. Då ska jag bara vara med mamma", säger Anette Blomgren till Nyheter24.

Elena Blomgren är internationellt efterlyst. Bildkälla: Privat

Trots Anettes farhågor åkte de och lämnade över Matilda till sin mamma Elena, som från början kommer från Estland. Men eftersom Anette anade att något inte stod rätt till beslutade de sig för att följa efter med bilen.

Färden gick inte ut till Tyresö, där mamman bodde, utan till färjeterminalen för båtarna mot Estland. När de parkerade utanför gick Anette direkt fram och frågade vart de skulle ta vägen med Matilda. Hon fick då svaret att de bara skulle åka på en kryssning. Anette försökte då stoppa Matilda från att åka i väg, men förgäves.

– Jag såg att Matilda och hennes mamma gick ombord medan jag stod och pratade med Matildas mormor och morfar. Jag tänkte hela tiden att "de kommer inte komma tillbaka", berättar hon.

Helgen gick och när söndagen kom och Matilda skulle lämnas tillbaka besannades Anettes farhågor. Både Matilda och hennes mamma var spårlöst försvunna.

– Det kändes bedrövligt. Jag visste inte vad jag skulle ta mig till, säger Anette.

Familjen polisanmälde försvinnandet direkt på måndagen efter helgen. Mamman Elena Blomgren är sedan dess misstänkt för grov egenmäktighet med barn, ett brott som kan ge fyra år i fängelse.

– Anledningen till att brottet bedöms som grovt är bland annat misstanken om att barnet förts utomlands, säger Frida Rylander som är fallets åklagare.

Hon menar att sådana här typer av brott är svåra att lösa eftersom de misstänker att mamman har lämnat Sverige.

– Häktning, arresteringsorder och en internationell efterlysning blir då de påtryckningsmedel som vi har från svenska myndigheter för att gripa henne eller för att få henne att återvända hit med barnet. Självklart hoppas jag att hon grips, men det finns så vitt jag känner till inga nya uppgifter om var Elena Blomgren eller barnet befinner sig, säger Frida Rylander.

Sedan Matilda försvann har hennes familj på pappans sida inte fått ett enda livstecken från henne.

– Vi tror att hon möjligen kan befinna sig i Tallin. Där har mammans föräldrar linneaffärer och en lägenhet, säger farmor Anette Blomgren.

Anette och Matilda. Bildkälla: Privat

Matildas pappa Magnus Blomgren jobbar väldigt mycket. För att avlasta honom är det därför hans mamma Anette, som är pensionär, som håller i Facebooksidan där familjen har efterlyst Matilda. Där har de fått in några tips, men inget som har lett till något konkret.

Pappa Magnus har haft det väldigt jobbigt, berättar Anette Blomgren.

– Det har varit hemskt för honom. Om ens barn dör, då vet man i alla fall att barnet inte finns mer. Men att ens barn försvinner, och man inte vet någonting om var hon är eller hur hon har det – det är nästan värre, säger hon.

Tror du att ni kommer att få se Matilda igen?

– Inte förrän hon blir vuxen. Det känns inte så i alla fall. Jag tänker på henne hela tiden. En oroskänsla för hur hon har det. Vi hoppas att hon söker på sitt namn på internet någon gång. Då ser hon att vi letar efter henne. Men hon är bara nio år nu, så hon kanske inte gör det än. Hon kanske inte får göra det heller för sin mamma, säger Anette Blomgren.

Bildkälla: Privat

Kommentera
Kopiera länk
Dela