Onsdag 25 Maj
Stockholm

SD-toppen lämnar riksdagen om han får fängelse – i dag kommer domen

Martin Kinnunen tror inte att han kommer att dömas.
1 av 3
Martin Kinnunen tror inte att han kommer att dömas. Foto: TT
Martin Kinnunen åtalas av Ekobrottsmyndigheten.
2 av 3
Martin Kinnunen åtalas av Ekobrottsmyndigheten. Foto: TT/ Pontus Lundahl
Martin Kinnunen sitter i riksdagen för Sverigedemokraterna.
3 av 3
Martin Kinnunen sitter i riksdagen för Sverigedemokraterna. Foto: TT

Sverigedemokraternas Martin Kinnunen säger att han kommer att lämna riksdagen om han fälls för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Domen kommer i dag klockan 11 och åklagaren har yrkat på 1,5 års fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

– Låt oss säga att man skulle gå på åklagarens linje, och döma mig till det straffet. Då kan man inte sitta i riksdagen, givetvis. Man kan inte sitta åtta månader i fängelse och samtidigt sitta i riksdagen, det går inte. Men jag är beredd att äta upp alla mina skor om rätten går på åklagarens linje, säger Martin Kinnunen till Sveriges Radio Ekot.

Åklagaren menar att Kinnunen är ansvarig, som ende styrelseledamot i Sverigedemokraternas dotterbolag Samtid&Framtid, för de brister som fanns i företagets bokföring 2013 samt att över 900 000 kronor i moms inte betalades in.

Kinnunen var presschef i partiet när de misstänkta ekobrotten skedde, sedan 2014 sitter han i riksdagen. Om en riksdagsledamot döms för ett brott är det upp till den dömande domstolen att pröva om personen kan behålla sin post.

Det är inte aktuellt att pröva det i det här fallet enligt rättens ordförande, uppger Ekot. Men Kinnunen säger nu alltså att han självmant kommer att lämna om han blir dömd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela