Söndag 5 Dec
Stockholm

Så lurade toppbloggaren Catrin svenskar på hundratusentals kronor

1 av 10
2 av 10
3 av 10
4 av 10
5 av 10
6 av 10
7 av 10
8 av 10
9 av 10
10 av 10

Hon är en toppbloggare. Men bakom den polerade ytan döljer sig flera fall av misstänkta bedrägerier. I måndags åtalades Catrin Hedlund för att ha lurat ett 20-tal personer på över 200 000 kronor. Men det kan också bara vara toppen av ett isberg.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Fakta

Åtalet mot Catrin Hedlund består av flera punkter av bedrägerier. Totalt rör det sig om summor på över 200 000 kronor.

Catrin Hedlund är 29 år och driver en av de största bloggarna på Nouw.com. Där skriver hon om mode, shopping och livet som ensamstående mamma. Enligt sajten har hon över 80 000 visade inlägg den senaste veckan.

Bildkälla: Skärmdump Nouw.com

Men bakom den polerade ytan i bloggen döljer sig flera fall av misstänkta bedrägerier. I måndags åtalades Catrin Hedlund för att under 2012 och 2013 lurat ett 20-tal personer på över 200 000 kronor genom att påstå sig sälja konsert- och festivalbiljetter.

– Jag menar att Catrin lurat dem att betala pengar för någonting som hon aldrig hade tänkt leverera, säger åklagaren Sara Sundström till Nyheter24.

I förhör nekade Catrin Hedlund till brott, men under måndagens rättegång erkände hon gärningarna.

– Jag tror att hon insåg att bevisningen var övertygande och att hon om möjligt kanske ville ta ansvar för sina handlingar genom att erkänna, säger Sara Sundström som yrkar på skyddstillsyn och böter som straff.

Catrin Hedlund själv vill inte kommentera åtalet utan hänvisar till vad hon skrivit i sin blogg.

– Jag står för det jag har gjort, jag skäms, och har verkligen lärt mig en fet jävla läxa, skriver hon i bloggen.

Rättegången kan vara toppen av ett isberg

Men trots att Catrin Hedlund säger sig vara en annan person i dag kan Nyheter24 nu berätta att hennes bedrägerier verkar ha fortsatt. Just nu finns det 41 polisanmälningar mot henne, om fall från 2012 till april i år, enligt Länstidningen Södertälje.

Flera personer som Nyheter24 pratat med berättar att de har blivit lurade av Catrin Hedlund. En av dem är Eliana Ferander, 27, i Nynäshamn. Hon lurades att köpa biljetter till Eurovision. Men några biljetter fick hon aldrig postade till sig.

Eliana Ferander i Nynäshamn. Bildkälla: Privat

– Det kändes förnedrande. Jag hade förklarat för henne att det var min dröm sen jag var liten att gå på Eurovision. Men när jag väl insåg att jag hade blivit lurad skämdes jag så jäkla mycket eftersom biljetterna var en present som jag redan hade gett bort, säger Eliana Ferander.

Varför litade du på henne?

– Jag tänkte att hon som bloggare hade kontakter och därför kunde få tag i sådana biljetter ganska lätt. Jag hittade också en intervju med henne från en tidning om hur framgångsrik hon är inom bloggvärlden. Då tänkte jag att en sådan person aldrig skulle kunna bedra någon, säger Eliana Ferander som efteråt polisanmälde Catrin Hedlund.

Här är ett utdrag ur deras konversation på Facebook:

Bildkälla: Skärmdump Facebook

Bildkälla: Skärmdump Facebook

Bildkälla: Skärmdump Facebook

När Eliana Ferander insåg att hon blivit lurad bestämde hon sig för att starta en grupp på Facebook för att se om fler hade drabbats.

Bildkälla: Skärmdump Facebook

I dag har gruppen vuxit till nästan 50 medlemmar och är fylld av berättelser om hur Catrin Hedlund har lurat folk på pengar. En av dem hon ska ha lurat är 18-åriga Erica Glad i Åtvidaberg. Hon berättar att hon blåstes på biljetter till en Justin Bieber-konsert.

– Jag gick in och kollade på hennes blogg och fick en bild av att hon var väldigt trovärdig. Man tänker inte att en tvåbarnsmamma skulle kunna lura folk så där, säger Erica Glad.

Här är ett utdrag ur deras konversation på Facebook:

Bildkälla: Skärmdump Facebook

Bildkälla: Skärmdump Facebook

Bildkälla: Skärmdump Facebook

En annan person som berättar att hon blivit lurad av Catrin Hedlund är 20-åriga Hulya Karatas i Skövde.

– Hon kom med ursäkter hela tiden, som att det var postens fel. Vi kände oss kränkta, men framför allt väldigt ledsna. Hon är väldigt manipulativ, säger Hulya Karatas som i februari erbjöds köpa biljetter till en Beyoncé-konsert.

Alla som för Nyheter24 har berättat att de drabbats har anmält Catrin Hedlund till polisen. Själv vill bloggaren inte kommentera huruvida hon har fortsatt lura folk eller inte. I ett mejl till Nyheter24 hänvisar hon till vad hon har skrivit i sin blogg.

– Har inget att kommentera och som jag nämnde innan så hänvisar jag till tidigare blogginlägg som skrivits denna vecka, och vid ytterligare frågor hänvisar jag även till min advokat, skriver hon.

Dom i åtalet mot henne meddelas den 4 maj.

Har du blivit lurad på pengar någon gång?
Tack för din röst!
Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela