Lördag 2 Jul
Stockholm

Toppbloggaren Catrin döms för bedrägeri – ska betala skadestånd på kvarts miljon kronor

I dag kom domen mot toppbloggaren Catrin Hedlund.
1 av 3
I dag kom domen mot toppbloggaren Catrin Hedlund. Foto: Facebook / TT Nyhetsbyrån
Catrin Hedlund döms för 17 fall av bedrägeri mellan juni 2012 och juli 2013.
2 av 3
Catrin Hedlund döms för 17 fall av bedrägeri mellan juni 2012 och juli 2013. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Straffet blir skyddstillsyn. Han ska även genomgå ett behandlingsprogram samt betala skadestånd på nära en kvarts miljon kronor till de drabbade.
3 av 3
Straffet blir skyddstillsyn. Han ska även genomgå ett behandlingsprogram samt betala skadestånd på nära en kvarts miljon kronor till de drabbade. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hon döms till skyddstillsyn för 17 fall av bedrägeri och ska betala 240 300 kronor i skadestånd.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Som Nyheter24 tidigare rapporterat har toppbloggaren Catrin Hedlund åtalats för flera punkter av bedrägeri efter att hon misstänktes ha lurat ett 20-tal personer genom att påstå sig sälja konsert- och festivalbiljetter. I dag kom domen från Södertälje tingsrätt.

Catrin Hedlund döms för 17 fall av bedrägeri mellan juni 2012 och juli 2013. Straffet blir skyddstillsyn, vilket innebär att hon ställs under övervakning i ett års tid.

29-åringen döms även till att genomgå "Vinn", ett behandlingsprogram hos kriminalvården för kvinnor med en kriminell livsstil.

Catrin Hedlund, som under rättegången erkände bedrägerierna, döms även att betala skadestånd till de drabbade på ett totalt belopp av 240 300 kronor.


Tingsrätten skriver i sin dom att de brott som Catrin Hedlund nu döms för har utförts systematiskt, men menar att "straffvärdet för den samlade brottsligheten eller brottslighetens art" inte når upp till fängelsestraff.

– Huvuddelen av de gärningar som Catrin Hedlund nu döms för ligger flera år tillbaka i tiden. Även om hon ger uttryck för att hennes förhållanden har förbättras sedan dess framstår hennes situation, mot bakgrund av vad som framkommit vid personutredningen, fortfarande som instabil, skriver tingsrätten i domen.

Rätten menar även att bloggaren, trots att hon tidigare är ostraffad, är i behov av övervakning.

– Hon ska därför dömas till skyddstillsyn med den av frivården föreslagna föreskriften. Det finns inte skäl att förena skyddstillsynen med ett bötesstraff, skriver tingsrätten i domen.

Bloggarens bedrägerier verkar dessutom ha fortsatt. Nyheter24 har tidigare pratat med flera personer som berättat att de har blivit lurade av Catrin Hedlund efter 2013. Flera polisanmälningar ska just finnas mot henne.

Enligt Catrin Hedlunds försvarsadvokat Pia Björstrand var domen mot henne i dag väntad.

– Domen var inte så förvånande. Hon erkände ju i princip allt, säger Pia Björstrand till Nyheter24.

Ska ni överklaga domen?

– Nej.

Hur ställer sig Catrin till de nya polisanmälningarna gällande bedrägeri som gjorts mot henne?

– Det kan jag inte kommentera.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.