Catrin Hedlunds blogg.
Catrin Hedlunds blogg. - Foto: Skärmdump från nya bloggen

Toppbloggaren Catrin Hedlund gripen i sitt hem – misstänkt för nya brott

Trots domen i våras verkar toppbloggaren Catrin Hedlund ha fortsatt lura folk på pengar. Nu har hon anhållits misstänkt för nio fall av bedrägeri.


Toppbloggaren Catrin Hedlund, 30, har anhållits och begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för nio fall av bedrägeri.

– Det är på grund av återfall i brott efter dom, det är så jag motiverar att hon nu ska frihetsberövas, säger åklagare Sara Sundström till Länstidningen Södertälje.

Martin Fälling, chef för operativa gruppen på bedrägerisektionen i Stockholm, bekräftar även uppgifterna för Nyheter24.

– Hon har varit anhållen i sin utevaro, och vi verkställde anhållningsbeslutet. I helgen kommer det att hållas en jourhäktning gentemot henne, säger han.

Enligt Martin Fälling handlar det om nio fall av bedrägeri som Catrin Hedlund är misstänkt för. Tre av dem är gamla fall från 2015, och sex stycken är från under perioden 19 augusti 2016 till 28 augusti 2016, enligt LT.

Catrin Hedlund frihetsberövades i sitt hem under torsdagen.

– Vi sökte upp henne och sedan transporterades hon till Flemingsbergs polisstation. Det gick lugnt till och var ett odramatiskt ingripande, säger Martin Fälling.

Hur bedömer du bevisläget?

– Jag skulle bedöma det som en god åtalsprognos för en fällande dom.

I maj dömdes Catrin Hedlund för 17 fall av bedrägeri. Hon dömdes för att under 2012 och 2013 ha lurat ett 20-tal personer på över 200 000 kronor genom att påstå sig sälja konsert- och festivalbiljetter.

Catrin Hedlund erkände brotten och dömdes till skyddstillsyn, vilket innebär att hon ställdes under övervakning i ett års tid, eftersom tingsrätten ansåg att "straffvärdet för den samlade brottsligheten" inte nådde upp till fängelsestraff.

Men som Nyheter24 redan då kunde berätta fanns misstankar om fler bedrägerifall även efter 2013. Trots det beslutade åklagare Sara Sundström att lägga ner de flesta förundersökningarna mot Catrin Hedlund i och med en så kallad förundersökningsbegränsning.

Det betyder att eftersom de misstänkta brotten skedde före rättegången i våras, och att straffvärdet för alla de fallen inte bedömdes bli mer än skyddstillsyn, lades utredningarna ner.

– Den förväntade påföljden i tingsrätten skulle, enligt min bedömning och även om jag åtalat samtliga gärningar, så som rådande praxis gällande bedrägerier ser ut, ha blivit densamma, det vill säga skyddstillsyn, skrev åklagare Sara Sundström tidigare i ett mejl till Nyheter24.

Nyheter24 kan även visa hur Catrin Hedlund, trots domen i våras, verkar ha fortsatt att lura folk på pengar – bara de senaste veckorna.

En av de som drabbats är en 21-årig kvinna från Jönköping som i augusti blev lurad på 4000 kronor. Kvinnan berättar att hon kontaktades av Catrin Hedlund efter att hon sökt Håkan Hellström-biljetter på Facebook.



Ett utdrag från konversationen. Bildkälla: Facebook

– Jag blev ledsen och besviken, inte minst på mig själv som hade gått på det här. När den känslan hade lagt sig blev jag mer arg och framför allt rädd för mänskligheten. Jag kan fortfarande inte förstå hur en människa kan leva med sitt samvete efter att ha bedragit andra på det här sättet, säger den 21-åriga kvinnan till Nyheter24.

Vad fick dig att lita på henne?

– Min godtrogenhet i kombination med att jag var exalterad över att få se Håkan. Jag såg att Catrin var mamma till två barn, det säger mycket för mig. När hon dessutom både ringde till mig samt skrev att hon skulle skicka biljetterna med rekommenderat brev kändes allt bara självklart, säger den 21-åriga kvinnan som även polisanmälde händelsen.

Enligt en hemlig grupp på Facebook som skapats för människor som berättar att de har blivit bedragna av Catrin Hedlund har flera personer blivit lurade på pengar av henne – bara de senaste veckorna.

En kvinna i gruppen, som just nu har 60 medlemmar, skriver till exempel att hon så sent som den 5:e september blev lurad på 5000 kronor – även det på Håkan Hellström-biljetter. Också hon skriver att hon har gjort en polisanmälan.

Eftersom Catrin Hedlund redan är dömd till skyddstillsyn riskerar hon nu att få fängelse vid en fällande dom.

– Det är min bedömning i alla fall, säger Martin Fälling till Nyheter24.

Läs också om hur Catrin Hedlund misstänks ha lurat sin pojkvän – på 60 000 kronor.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler spännande nyheter.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du blivit lurad på pengar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.