Nu avslöjas nya detaljer om det spektakulära helikopterrånet

- 04/05/2017, 21:05 -

Bara en av männen erkände under rättegången, men i en ny bok berättar fler av rånarna om det spektakulära helikopterrånet i Västberga 2009.

Det var tidigt på morgonen den 23 september 2009 som en stulen vit helikopter landade på G4S värdedepå i Västberga. Fyra män klev av, slog sönder ett atriumfönster och sprängde sedan flera dörrar.

Helikoptern. Bildkälla: Polisen

Bildkälla: Polisen

Polisen kunde inte ingripa med sin helikopter. Gärningsmännen hade nämligen placerat ut en bombatrapp vid den enda lokala helikopterbasen.

Efter ungefär en kvart var rånarna klara. Inte ett enda skott avlossades. De flydde i den väntande helikoptern med sitt byte: 39 miljoner kronor i kontanter, pengar som aldrig har hittats igen.

– Det speciella var att polisen fick ett tips om att det här skulle ske nästan två månader i förväg, och att rånarna nästan en månad i förväg visste att polisen visste, men ändå genomförde rånet, säger författaren Jonas Bonnier som nu skrivit en roman om helikopterrånet.

En av rånarna. Bildkälla: Polisen

Eftersom boken är en roman innehåller den fiktiva delar. Samtidigt har Jonas Bonnier fått chansen att intervjua fyra av rånarna som dömdes.

– Det finns en hel del saker i den här historien som inte har skrivits. När man ska göra sådana här stora rån krävs det någon som finansierar det, och vem gjorde det? Säkerhetschefen på G4S då var nästan säker på att det fanns en insiderperson, men det var ingen som varken häktades, åtalades eller dömdes för det, utan det förblev bara en misstanke, säger Jonas Bonnier.

Mer exakt vad det är som är nya avslöjande i boken vill Jonas Bonnier inte ge exempel på. Men han säger samtidigt att det inte är särskilt svårt för en person som kan mycket om ämnet att lista ut vad det handlar om.

– Ja, det kom fram nytt och ja, jag har med det i boken. Sedan får man väl gissa sig till vad som är verkligt och inte i boken, säger Jonas Bonnier.

Bildkälla: Polisen

Boken är även tänkt att bli film med Hollywood-stjärnan Jake Gyllenhaal, 36, i huvudrollen.

Det är Netflix som ligger bakom filmatiseringen och den amerikanska titeln är planerad till "The Helicopter Heist".

Rånarnas helikopter – en stulen Bell 206 Jet Ranger. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Känner du någon som skulle vilja se filmen om helikopterrånet?