Det här enkla sms:et skulle kosta avsändaren 20 000 kronor.
1 av 3
Det här enkla sms:et skulle kosta avsändaren 20 000 kronor. - Foto: Pixabay/Faksimil Textgenerator
Varför? För att det var för optimistiskt och signalerade till hyresvärden att kontraktet verkligen skulle bli av.
2 av 3
Varför? För att det var för optimistiskt och signalerade till hyresvärden att kontraktet verkligen skulle bli av. - Foto: Pixabay
Såhär såg sms:et ut i sin ursprungsform.
3 av 3
Såhär såg sms:et ut i sin ursprungsform. - Foto: Faksimil Textgenerator

Hyresgäst fick betala 20 000 i böter – för fel val av emojis

Kanske läge att tänka efter ett extra varv innan du går loss med emojis nästa gång du är ute efter att hyra en lägenhet?


Emojis verkar vara något som de flesta antingen hatar eller älskar.

Men det kan helt klart vara en bra grej att använda sig av för att förtydliga exempelvis en skämtsam ton i sociala medier.

Bildkälla

Fast tänk efter en gång extra i fortsättningen innan du matar på med persikor, aubergines eller katter med hjärtögon till din bae.

Nu har det nämligen visat sig att valet av ett gäng emojis kan användas som bevismaterial i en rättegång och leda till fällande dom.

Det är just det som har hänt i Israel nyligen.

En hyresvärd satte ut en annons på nätet om att hen hade en ledig lägenhet för uthyrning. Snart började hyresvärden sms:a med person som verkade väldigt intresserad av erbjudandet.

Personen skrev det här i ett sms till hyresvärden:

Bildkälla

"God morgon! Vi vill ha huset! Vi behöver bara gå igenom detaljerna... När passar det dig?"

De fortsatte att ha kontakt med varandra via sms och hyresvärden tolkade den positiva responsen som att hen kunde ta bort annonsen från nätet.

Men några dagar senare slutade svaren att komma till hyresvärden.

Därför bestämde hen sig för att stämma emojiskickarna för att de inte hade fullföljt avtalet som hyresvärden hade tolkat som en sealed deal.

Det finns alltså en lag i Israel och många andra länder, som går ut på att om en person ger intryck av vilja ingå i ett avtal, så kan den personen bli åtalad om affären uteblir.

Enligt domaren Amir Weizebbluth i Tel Aviv ger parternas sms-konversation ett tydligt sken av att en uthyrning skulle vara aktuell från hyresgästens sida.

Såhär skrev domaren i sitt utlåtande enligt Quartz.

"Sms:et som skickades av svaranden innehöll en smiley, en champagneflaska och dansande figurer bland annat. Dessa ikoner ger intryck av stor optimism. Även om meddelandet i sig inte räknas som ett bindande avtal, så ledde det till att käranden litade på att svaranden verkligen hade för avsikt att hyra lägenheten."

Med andra ord menade domaren att de positiva emojisarna signalerade ett positivt intresse och att hyresvärden hade agerat utefter det.

Domaren meddelade en fällande dom och nu ska hyresvärden få motsvarande närmare 20 000 kronor i skadestånd för sveda och värk.

Bildkälla

Som sagt, oavsett om du hatar eller älskar emojis så väcker de helt klart känslor. Visste du att det till och med finns en emoji-orm som sägs kunna bota ormfobi?

Missa inte heller det här sjuka sms:et som Megan fick efter en arbetsintervju:

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

SMS
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du emojis?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.