Tisdag 18 Maj
Stockholm

Lisa Holms mördare vill förflyttas – kan dö i skräckfängelset

Lisa Holms mördare.
1 av 2
Nerijus Bilevicius kan få flytta till Litauen. Foto: Polisen/TT
Nerijus Bilevicius är dömd till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm.
2 av 2
Nerijus Bilevicius är dömd till livstids fängelse för mordet på Lisa Holm. Foto: Polisen

Nerijus Belivicus dömdes till livstidsfängelse för mordet på Lisa Holm. Nu riskerar han att dö i den ryske tsarens skräckfängelse.

Kommentera (66)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nerijus Belivicius, dömd för mordet på Lisa Holm, kan komma att få sitta av sitt livstidsstraff i Litauen. Det bestämdes tidigare i juli.

Om Belivicius trots allt sitter av straffet i Sverige hade han så småningom fått ansöka om tidsbestämt straff. Han skulle med andra ord kunnat släppas fri.

I Litauen kan Belivicius liv se helt annorlunda ut. Han må vara nära sin familj, men ett livstidsstraff i Litauen kan innebära att han blir kvar i fängelset resten av sitt liv. 

– Nåd är restriktivt. Det är presidenten som beslutar om det, säger Per Henrik Hedbrant, sektionschef på Kriminalvården, till Expressen.

Kriminalvården har ännu inte bestämt om Bilevicius ska förflyttas till Litauen.

Om han förflyttas kan han hamna i Lukiskes i Vilnius, ett skräckfängelse som byggdes på uppdrag av tsar Nikolaj II i början av 1900-talet.

– Min erfarenhet säger att sådana brottslingar får avtjäna sitt straff på på Lukiskes, har den litauiska åklagaren Biruté Puzeraite tidigare sagt enligt Expressen.

Se även: Så mycket tjänar Sveriges värsta mördare i fängelset – helt skattefritt

Kommentera (66)
Kopiera länk
Dela