Söndag 18 Apr
Stockholm

Avslöjat: Bevismaterialet i Kevinfallet analyserades aldrig

Polisen tog aldrig del av analysresultat från de beslagtagna föremålen i Kevinfallet – och gick miste om bevismaterial.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hela Sverige pratade och engagerade sig i det så kallade Kevinfallet när SVT under våren sände en dokumentärserie om barnmordet som skakade hela landet.

Två bröder fick skulden för mordet, och det var först i år som myndigheter började ifrågasätta utredningen. Därför har utredningen öppnats upp igen.

Nu visar det sig dessutom att polisen aldrig tog del av den tekniska analys som gjordes på föremål från utredningen. Efter pojkarnas erkännande ska polisen nämligen avbeställt resultaten. Detta avslöjar Aftonbladet.

Trettiotal förhör tvingade fram erkännanden

Det var den 4 augusti 1998 som 4-årige Kevin Hjalmarsson hittades död på en lastpall vid Kyrkvikens strandkant i Glafsfjorden utanför Arvika. Snart riktades misstankarna mot bröderna, då fem och sju år gamla, och efter ett trettiotal förhör ansåg polisen att de hade fått fram ett erkännande.

SVT:s granskning av fallet visade att bröderna hade pressats i förhör och det erkännande som utredaren Rolf Sandberg påstod sig ha fått var aldrig inspelat på varken film eller ljudband. Det var det enda förhör som aldrig dokumenterades.

Analysresultaten saknas

Sen avslöjandet har utredningen öppnats upp på nytt, och det är alltså först nu som det visar sig att polisen aldrig tog del av analysresultaten, trots att de bland annat skickade kläder och pinnar på analys till SKL (statens kriminaltekniska laboratorium), det vi idag kallar NFC.

– NFC säger att de har skickat en del resultat, men vi kan inte hitta de svaren. Sedan har det gjorts avbeställningar på analyser därifrån efter att man avslutat förundersökningen. Så vi konstaterar att allt inte är testat, säger Niclas Wargren, chefsåklagaren som leder den återupptagna utredningen, till Aftonbladet.

Wargren tror att det handlar om att polisen ansåg att utredningen var klar. Han berättar även för Aftonbladet att det saknades teknisk bevis som pekade mot att bröderna var skyldiga, i den gamla utredningen.

Hoppas på DNA

Under nästa vecka ska utredningsgruppen i Kevinfallet ha ett möte med NFC. De ska då diskutera hur beslagen ska analyseras, med förhoppning om att kunna hitta fingeravtryck eller DNA-spår, skriver Aftonbladet.

Efter dokumentärserien höll bröderna presskonferens i Stockholm: "Polisen får gärna be om ursäkt"

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Såg du dokumentärserien om Kevinfallet?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela