Idag släpptes OJ Simpsons från fängelset – här är allt om fallet

- 01/10/2017, 12:38 -
Efter nio år i fängelse släpps nu före detta baseball stjärnan O.J Simpsons.
1 av 4

Efter nio år i fängelse släpps nu före detta baseball stjärnan O.J Simpsons.

TT

Han dömdes till 33 år.
2 av 4

Han dömdes till 33 år.

TT

Men har nu blivit frigiven i förtid.
3 av 4

Men har nu blivit frigiven i förtid.

TT

O.J Simpsons.
4 av 4

O.J Simpsons.

TT

Efter nio år i fängelse så släpps nu före detta fotbollsspelaren OJ Simpsons, villkorligt.

Den före detta amerikansk fotbolls-stjärnan (NFL), OJ Simpson, som idag är 70 år gammal, dömdes 2008 för hela 12 åtalspunkter och fick domen 33 år i fängelse. Idag släpptes han villkorligt efter 9 år i fängelse. 

Men vad var det som hände?

Väpnat rån, inbrott och kidnappning

Det var i September 2007 som OJ bestämde sig för att, tillsammans med fem män varav två tungt beväpnade, göra inbrott i ett hotellrum i Las Vegas för att stjäla föremål från två personer som sålde sportsouvenirer. Det handlade om bollar, priser och plaketter till ett värde av 811 000 kronor. 

Det ska ha varit för stjäla tillbaka saker som personerna stulit från honom vid tidigare tillfälle. Han skulle alltså bara "ta tillbaka" sina saker. OJ sa i rättegången att han inte visste att männen var tungt beväpnade. 

Otur för OJ... För de fem männen vittnade inte riktigt till hans fördel. De sa som det var och vittnade emot honom.  

Hotellrummet i Las Vegas. Bildkälla: TT

Bevis

Det fanns mer än nog bevis för att få OJ fälld. Domaren Jacke Glass sa vid tillfället att det fanns överväldigande bevis.

– Det är överväldigande bevis. Det var en våldsam händelse, vapen fördes med och minst ett vapen drogs. Risken för att någon skulle skada sig var oerhörd. Du tog till våld och är skyldig till väpnat rån.

Rättegången

Under rättegången imponerade inte riktigt OJ på domaren. Han ska ha varit så säker på att han skulle bli frikänd att han ska ha planerat en stor fest för vänner och bekanta efter rättegången. Det blev inte riktigt så.

– Du är arrogant. Du trodde att du kunde bete dig i Las Vegas som du inte kunde ha gjort någon annanstans. Det du har gjort handlar mer än bara om dumhet, sa domaren Jackie Glass till OJ. 

Straffet

Han dömdes till fängelse av domstolen i Las Vegas, USA. 15 år för kidnappning, 12 år för överfall och sex år för användning av dödligt vapen. Allt som allt 33 år och 12 åtalspunkter.

Frigivningen

2010 sökte OJ villkorlig frigivning men fick inte godkänt. Idag blev han godkänd efter nio år i fängelse. Anledningen ska vara att han dels har blivit gammal, skött sin fängelsetid och har påvisat att han har en plan för hur han ska leva efter fängelsetiden. 

– Jag har inte försökt bortförklara det jag gjort under de nio år jag har varit här, och jag kommer inte försöka bortförklara det nu, säger OJ Simpson till frigivningsnämnden.

Under fem år kommer han vara under uppsikt av myndigheter för att sedan bli en helt fri man. 

O.J vid frigivningen vid midnatt inatt. Bildkälla: TT

Källa: Aftonbladet, SVT

1994 misstänktes OJ Simpsons för mordet på ex-frun Nicole Brown Simpson och hennes vän Ron Goldman. Han friades och enligt Jackie Glass, domaren, ska inte domen 2008 haft något med hans förflutna att göra. 

– Det är många som tycker att det var fel att du friades. Men det spelar ingen roll för mig, sa hon.

Se också videon från presskonferensen om Kevinfallet

Läs också om att åklagaren begär längre åtalstid för Akilov

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.