Anders Adalis planer innan helikopterrånet: "Jag hade en insider"

- 09/10/2017, 07:51 -

I en ny serie om det spektakulära helikopterrånet i Västberga 2009 berättar Anders Adali, själv före detta rånare, om sina egna planer.

Tidigt i gryningen den 23 september 2009 landade en stulen vit helikopter på G4S värdedepå i Västberga i södra Stockholm.

Ur helikoptern klev flera rånare. De tog sig in i byggnaden genom att gör ett hål i det stora glasfönstret på taket. De använde även sprängladdningarna inne i depån, men ingen människa kom till skada.

Rånarna kom sedan över flera säckar med pengar.

Bildkälla: Polisen

Rånarna flydde från platsen med helikoptern. Bytet blev 39 miljoner kronor – pengar som aldrig återfunnits.

Rånarna använde en slägga för att forcera en ruta i glastaket. Bildkälla: Polisen

I en ny true crime-serie från SVT skildras det spektakulära rånet. Där berättar bland annat Anders Adali, själv före detta rånare, om att även han hade planer på att göra en stöt mot värdedepån i Västberga.

– 2006 stod jag här med några vänner till mig och tittade just på Västbergadepån och hur vi skulle gå tillväga, säger Anders Adali medan han står en bit bort från byggnaden.

Anders AdaliAnders Adali. Bildkälla: SVT

Anders Adali avslöjar att han även hade en "insider" som jobbade på värdedepån vid tillfället. Personen gav honom viss information om verksamheten inne i depån.

– Jag kan ju säga att det nämndes att vi kanske skulle tagit en helikopter och landat där på. Men från min sida var det mer att det var "mission impossible, vad snackar ni om, hur ska vi göra det?", säger han i programmet.

Men Anders Adali och hans vänner pratade även om andra alternativ till att attackera värdedepån, berättar han.

– Om man åker på baksidan där så var det där de lastade på med pengar som de körde. De körde dagligen till riksbanken, var det snack om då, upp till nästan 100 miljoner per dag, säger Anders Adali och avslutar:

– Vi hade planer, men det kom andra saker i vägen.

Serien "Helikopterrånet" visas i sex delar på SVT Play den 8 oktober och sänds söndagar på SVT 1 klockan 22.00 med start 8 oktober.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Minns du helikopterrånet?