Söndag 14 Aug
Stockholm

Anders Eklunds begäran avslås – får inte tidsbegränsat straff

Anders Eklunds begäran avslås.
Anders Eklunds begäran om ett tidsbegränsat straff avslås. Foto: Polisen, Christine Olsson TT/TT

Örebro tingsrätt beslutade under måndagen att avslå Anders Eklunds förfrågan om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Anders Eklund dömdes 2008 för till livstids fängelse för mordet på Pernilla Hellgren och 10-åriga Engla Höglund samt för grova sexuella övergrepp riktade mot dem.

För två veckor sedan begärde Eklund att hans straff skulle tidsbestämmas till 18 år. Något som i så fall skulle innebära att han skulle komma ut om sju år, alltså 2026.

Men nu står det klart att Eklunds begäran avslås. Det meddelar Örebro tingsrätt i ett pressmeddelande.

Anders Eklunds begäran avslås. Bildkälla: Polisen

Återfallsrisken ett absolut hinder

I pressmeddelandet skriver Örebro tingsrätt att Eklund visserligen tagit steg för att främja sin återanpassning i samhället, men att det fortfarande finns en konkret risk att han återfaller i brottslighet i allvarliga slag. Något som inte motiverar ett tidsbestämt straff.

"Vid en sammantagen bedömning kommer ändå tingsrätten fram till att det föreligger en konkret och beaktansvärd risk för att Anders Eklund återfaller i brottslighet av allvarligt slag. En sådan bedömning av återfallsrisken utgör ett absolut hinder för omvandling av ett straff på livstids fängelse till ett tidsbestämt fängelsestraff", står det i pressmeddelandet.

På en tregradig skala (låg, medelhög och hög) konstaterar Rättsmedicinalverket (RMV) att Anders Eklund befinner sig i den tredje och vilket är den högsta när det kommer risk för återfall i brott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.