Våldtäktsman klädde ut sig till kvinna – attackerade tonåring på öppen gata

- 18/12/2020, 20:38

En serievåldtäktsman greps efter att ha attackerat en ung kvinna natten till den 20 september 2019. Nu har han dömts till fem års fängelse.

En tonårig kvinna var ute och joggade runt 04.00 morgonen den 20 september 2019 i norra London.

31-åriga Mark Brown fick syn på kvinnan när hon sprang förbi hans lägenhet i Newington Green. Han klädde då ut sig med hjälp av en silvrig peruk och klänning, för att sedan förfölja henne.

Mark Brown. Bildkälla: Met Police
Mark Brown. Bildkälla: Met Police

Efter 500 meter hann Brown ikapp henne och attackerade henne bakifrån. Med tron om att han inte skulle bli upptäckt sprang han sedan tillbaka till sin lägenhet.

Kvinnan har berättat för polisen att hon inte hörde honom komma närmre då hon hade hörlurar på sig. Hon såg inte heller vem det var, då hon under övergreppet blundade och kämpade lönlöst med att komma loss.

När Brown sedan sprang iväg skymtade hon peruken och bestämde sig för att anmäla övergreppet.

Upptäcktes på övervakningskamera

Mark Brown arresterades av polisen efter att de genom övervakningskameror såg hur han sprang efter kvinnan. De hittade även bilder som visade mannen utan peruk och därav greps han 5 oktober samma år.

Övervakningskameran fångade Brown på bild. Bildkälla: Met Police
Övervakningskameran fångade Brown på bild. Bildkälla: Met Police

Under förhören nekade Brown till anklagelserna och menade att personen på bilderna var en kvinna. När han blev frågad om peruken ville han först inte kommentera, men påstod senare att den införskaffades för en fest men att han "slängde den för längesedan". 

Bevis hittades i trädgården

Browns påståenden höll dock inte särskilt länge. Under utredningen upptäckte polisen både en BH och handskar i hans trädgård.

Det visade sig senare under rättegången att våldtäktsmannen tidigare dömts för sju fall av sexuella ofredanden. Han namn stod även med i listan över dömda sexualförbrytare. Inte nog med det har han även brutit mot ett tilldelat utegångsförbud.

Dömdes skyldig

Den 3 juli 2020 dömdes Brown som skyldig och som straff fick han fem och ett halvt års fängelse. En av fallets utredare, Giash Uddin, benämnde Brown som "en farlig, sexuell förbrytare".

– Jag är nöjd över att juryn höll med de överväldigande bevis som vi samlat ihop. Han har varit i förklädnad i väntan på sitt nästa offer, sade han enligt The Sun.

"Tappat förtroende för andra"

Den drabbade kvinnan berättade i ett vittnesmål om att hennes liv förändrades dagen hon blev överfallen.

Hon sade även att hon sedan dess blivit mycket ängslig och känslig kring främlingar och att hon tappat förtroende för andra.

– Jag har aldrig levt normalt sedan den natten. Vad som hände mig då påverkade mitt vardagliga liv på ett sådant sätt att det har förändrat mig som person, sade hon.