Mannen släpptes efter en tredjedels avtjänat straff.
Mannen släpptes efter en tredjedels avtjänat straff. - Foto: Google Earth

Ledare över trafficking-nätverk frisläppt – hade minderåriga som prostituerade

Nu släpps Ahdel Adi, före detta ledare över ett omfattande nätverk som utnyttjade mideråriga flickor för barnprostitution, från fängelset. Detta efter att endast ha tjänat en tredjedel av sitt straff.


32-åriga Ahdel "Eddie" Ali ledde en trafficking-grupp tillsammans med sin bror Mubarek och fem andra män som höll över 1000 flickor, så unga som 13 år, som prostituerade mellan 2006 och 2009.

2012 greps han och tilldelades 18 år i fängelset, men nu rapporterar The Shropshire Star att ledaren blivit släppt – efter att endast ha tjänat en tredjedel av sitt straff.

Det rapporterades att gruppen benämnde de utsatta flickorna som "horor" och i utbyte mot sexarbete gav de offren mat, alkohol och pengar.

Storbritanniens värsta grooming-skandal

Fallet har kommit att kallas Storbritanniens värsta grooming-skandal någonsin och männen dömdes till fyra fall av barnprostitution. Det handlade om flickor mellan 13 och 17 år gamla.

Riksdagsledamoten Lucy Allan var tidigt inblandad i fallet. Hon har länge varit kritisk mot en dom som skulle göra att den dömda mannen släpptes redan 2017. Hennes rädsla grundade sig i att han skulle bryta mot licensvillkoren för att sedan tas in bakom galler igen.

"Är stolt"

I samband med detta efterlyste Allan en omfattande utredning. Den visade på att myndigheterna inte agerade som de skulle under en liknande operation som skedde mellan 1980 och 2010.

– Det oroar mig att lagen fortfarande tillåter tidigare frisläpp av allvarliga sexualförbrytare, men efter gripandet av Ahdel Ali och Mubarak Ali så har lagen förändrats för att förhindra detta i framtiden och jag är stolt över att ha deltagit i denna förändring av lagen, berättade Allan till Shropshire Star.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.