Lördag 21 Maj
Stockholm

FBI skapade krypterade appen Anom – lurade kriminella över hela världen

Sverige har gripit 155 personer under operationen.
Sverige har gripit 155 personer under operationen. Foto: Jerry Lampen/ANP/AFP/TT

FBI skapade den krypterade chatten Anom i operation Trojan Shield –
och lurade 300 kriminella organisationer att använda den. Polisen har sett alla meddelanden som skickats och på så sätt kunnat förhindra tio mord i Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under måndagen gjordes en stor insats av svenska polisen där 70 personer greps. Totalt rör det sig om 155 personer som gripits – flera av dem styrande i kriminella nätverk. 

Polisen kunde göra gripandena efter att under nio månader fått info från chattfoumet Anom. 

– De trodde de skulle vara säkrare där men internationellt samarbete visar att kriminella inte är säkra någonstans, säger Linda Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet NOA, på en presskonferens.

Staaf berättade även att polis tror sig ha förhindrat tio mord i Sverige.

Pengar beslagtagna under operationen i Nya Zeeland.Foto: New Zealand Police via AP/TT

Operation Trojan Shield bakom Anom

Operationen var del av större internationell insats som heter Trojan Shield – i vilken FBI utvecklade den krypterade chatttjänsten Anom. Tjänsten har sedan sålts in till kriminella, som utan vetskap om polisens inblandning börjat använda appen.

Operationen inleddes 2019 och sedan dess har FBI och polisen i 16 länder kunnat se kommunikationen mellan 300 brottsliga organisationer världen över. Totalt rör det sig om 27 miljoner skickade sms. 

Under operation Trojan Shield har fler än 800 personer har gripits, och omkring 400 miljoner kronor i olika valutor har beslagtagits. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela