Måndag 21 Jun
Stockholm

Frikyrklig predikant döms till fängelse för flera sexualbrott

Mannen polisanmäldes av sin fru.
Mannen polisanmäldes av sin fru. Foto: Henrik Montgomery/TT

Utåt sett levde 31-åringen ett stillsamt familjeliv och var aktiv i en frikyrka. Men under ytan dolde sig en man som överföll och utsatte kvinnor för grova sexualbrott.
Nu döms han till 4,5 års fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 31-årige mannen döms av Attunda tingsrätt för våldtäkt, grovt sexuellt övergrepp och sju fall av sexuellt ofredande.

Brotten begicks mellan 2018 och 2020 då mannen överföll nio för honom okända kvinnor utomhus – ofta i anslutning till badplatser. Straffet blir fängelse i 4,5 år. 

Här skedde övergreppet i Uppsala. Foto: Polisen

Våldtäkt filmades under knivhot

Två av övergreppen sticker ut. I Täby förra sommaren tvingade mannen en kvinna att utföra oralsex på honom under knivhot. Detta samtidigt som han filmade övergreppet.

I Uppsala 2018 tog 31-åringen stryptag på en kvinna och tvingade henne att onanera åt honom.

I de övriga fallen har mannen attackerat kvinnorna och tagit dem på brösten och rumpan. 

– Två av gärningarna sticker ut som särskilt allvarliga. Men även i de övriga delarna av målet har det av målsägandena uppfattats som mycket skrämmande att en främmande person kommit fram och förgripit sig på dem. Av deras berättelser framgår att de har drabbats hårt psykiskt och att detta har suttit i långt efteråt, säger rådmannen Mikael Swahn.

Här hittade polisen spår av mannen efter våldtäkten i Täby. Foto: Polisen

Avslöjades av frun

Den dömde mannen är tidigare ostraffad och levde ett utåt sett ett lugnt liv med fru och två barn i en förort till Stockholm. Han var även aktiv predikant i en frikyrka. 

Mannen erkände brotten för sin fru efter att polisen gått ut med en fantombild på honom. Kvinnan vågade först inte anmäla sin man, men ringde till slut polisen som grep 31-åringen. Vid gripandet låg mannen och sov med sina barn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela