Polisens avspärrningar i Biskopsgården.
Polisens avspärrningar i Biskopsgården. - Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Döda polisen i Biskopsgården – det här är allt vi vet

En polisman har dött efter en skottlossning i Biskopsgården i Göteborg. Det här är allt vi vet om det tragiska dådet.


Det var vid 22.30-tiden på onsdagskvällen som larmet kom om att flera personer hört en skottlossning i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. 

En polisman träffades av skotten och fördes med ambulans till sjukhus, men dog senare av sina skador. 

Mycket kring händelsen är fortfarande oklart, och ett intensivt polisarbete pågår för att hitta gärningsmannen eller gärningsmännen.

– Det här är en fruktansvärt tragisk händelse och det var ett förfärligt och sorgligt besked att få. Mina tankar går framför allt till hans anhöriga men också till alla kollegor”, säger Klas Johansson, regionpolischef i Väst, i ett uttalande.

Polisens avspärrningar i Biksopsgården. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Nybliven polis

Den döda polismannen är dryga 30 år och relativt ny i yrket. Han bar enligt preliminära uppgifter uniform vid skjutningen. 

Polisen var på plats i området som en del av det vanliga arbetet och inte på grund av någon specifik händelse. 

Han färdades till området med moped, något som ska vara vanligt enligt Göteborgspolisen. 

Hur gick skjutningen till?

Två olika skeenden av vad som hände när polisen sköts ihjäl florerar. 

Enligt de första uppgifterna, som gick att läsa på polisens hemsida, ska polisen och en kollega ha stått och pratat med några boende i området när de plötsligt blev beskjutna. 

På torsdagen kom Expressen med andra uppgifter. Enligt tidningen ska en maskerad man med vapen ha närmat sig en grupp människor som flydde – samtidigt som polismannen kom till platsen på moped. Gärningsmannen ska då ha skjutit polismannen. 

Avrättning?

Det är för tidigt att säga om polisen var målet för skjutningen, och vittnesmålen om vad som hände när polismannen sköts till döds går isär. 

Enligt uppgifter till Göteborgs Posten sköts polisen i ett drive by, när han och en kollega stod och pratade med några boende i området. 

– Det viktigaste här är att kollegan blev påskjuten med uppsåt, då han patrullerade med moped, säger en källa inom polisen till tidningen. 

En annan källa säger till GT att gärningsmannen siktade rakt mot den nu avlidna polismannen, och att han ska ha lockats in i en fälla.

– Det jag kan säga är att man siktade rakt på den här polismannen. Det var som en avrättning. Det var alltså, som det verkar, inget vådaskott, misstag eller liknande.

Polisens teori utåt

Områdeschefen Erik Nord tror att det sannolikt var en felskjutning. 

– I det inledande skedet söker vi efter flera alternativ, men vi hittar inga andra indikatorer. Annat än att det är en skjutning där polismannen har kommit i skottgluggen så att säga, det säger han till SvD och fortsätter:

– Det går inte att säga säkert. Men det finns ingenting som talar emot det, snarare talar en hel det för att det förmodligen var så, säger Nord.

Nord tror att det handlar om att skjutningen är en del i den konflikten som pågår mellan kriminella gäng i Biskopsgården. 

Polisområdeschefen Erik Nord. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Samtidigt betonar rikspolischefen Anders Tornberg att man, i jakten på gärningsmannen, inte jobbar efter någon enskild teori.

– Vi ska jobba förutsättningslöst. Jag kommer inte att att kunna kommentera teorier förrän vi står på säker mark, säger han i SVT:s Aktuellt under torsdagskvällen.

Patronhylsor analyseras för dna-spår

Polisen ska, efter skjutningen, ha beslagtagit patronhylsor som har hittats på platsen för dådet och dessa ska nu skickas för forensisk undersökning, enligt uppgifter till SVT Nyheter

- Förhoppningen är att det på dessa patronhylsor ska finnas dna från gärningspersonen, säger SVT:s reporter Oskar Jönsson, som befinner sig på plats i Biskopsgården, i torsdagens Rapport.

Gärningsmannen kan ha fångats på film

Polisens egna övervakningskameror täcker stora delar av området där skjutningen ägde rum och enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg var kamerorna aktiva vid tillfället för mordet.

– Vi analyserar nu noga innehållet i bilderna, men exakt vad de visar med koppling till mordet kan jag inte gå in på, säger han till DN och förklarar att polisen nu arbetar med att kartlägga mordet minut för minut.

20 frihetsberövade

En stor insats har pågått i området under natten. Brottsplatsen har spärrats av och polisen har knackat dörr.

20 personer har frihetsberövats, och polisen har gjort 150 beslag och genomfört 200 förhör.

Det finns ett signalement på gärningsmannen, som polisen ännu inte gått ut med.

Misstänkt gärningsman gripen för skjutningen

Under fredagen greps en man misstänkt för polismordet i Biskopsgården, enligt Bohuslänningen.

Mannen har tidigare varit anhållen i sin frånvaro, men har nu förts till polisstationen för förhör. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.