Stockholm

Kriminologen: Därför är poliser under större hot just nu

Kriminologen säger att polismördare i regel blir gripna.
Kriminologen säger att polismördare i regel blir gripna. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT och Björn Larsson Rosvall/TT

För första gången på 14 år sköts en polis, under onsdagskvällen, till döds i Sverige och gärningsmannen är fortfarande på fri fot. Men enligt kriminologen Jerzy Sarnecki kommer man med största sannolikhet hitta den skyldige.


Läs mer

Det var vid 22.30-tiden på onsdagskvällen som larmet kom om att flera personer hört skottlossning i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. 

En 33-årig polis blev då beskjuten och skadades så pass allvarligt att han dog av sina skador. 

Jerzy Sarnecki: ”Korkat att angripa polis”

Enligt kriminologen är det ovanligt att poliser dödas i tjänst eftersom man inom kriminella kretsar hellre vill ligga lågt.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Ur de kriminellas synvinkel är det under normala omständigheter ganska korkat att angripa en polis. De vet att polisen kommer mobilisera sig då och att trycket mot dem kommer att öka, vilket är dåligt för affärerna, säger Sarnecki till SVT Nyheter.

"Situationen är ovanligt farlig just nu"

Samtidigt har svensk polis, genom internationella samarbeten såsom "Enchrochat" och "Trojan shield", nyligen gjort flera framgångsrika insatser mot kriminella nätverk

Dessa insatser, vilka lett till ett stort antal gripanden av gängkriminella i Sverige, kan ha gjort att hotbilden mot poliser ökar.

Kriminologen Jerzy Sarnecki. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

– När det uppstår turbulens i kriminella kretsar då ökar också våldsbenägenheten. Men jag vill understryka att vi ändå är ganska förskonade från att poliser mördas fast att situationen är ovanligt farlig just nu, säger Sarnecki till SVT Nyheter.

Polismördare åker i regel fast

Sarnecki betonar dock att man ännu inte vet vad som inträffat just i detta fall och att en möjlighet är att den skyldige inte ens visste att det var en polisman som sköts.

– Det vi dock vet är att de nästan alltid åker fast, säger Sarnecki till SVT Nyheter

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.