Torsdag 30 Jun
Stockholm

Attacken i Vetlanda: Tamim Sultani döms till livstids fängelse

Tamim Sultani döms till livstid i fängelse.
Tamim Sultani döms till livstid i fängelse. Foto: Polisen

Tidigare i år gick 22-åriga Tamim Sultani till attack mot flera personer i centrala Vetlanda. Under onsdagen föll domen och mannen döms till livstid fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Klockan 15.00 den 3 mars 2021 attackerade en man flera personer i centrala Vetlanda.

Mannen, som visade sig vara 22-åriga Tamim Sultani, använde sig av en kniv och attacken ledde till att sju män fördes till sjukhus, varav tre drabbades av livshotande skador, två blev måttligt skadade och en person lindrigt skadad.

En av personerna var Tamim, som sköts i benet av polis vid gripandet. Detta kan du läsa mer om här.

Alla personer klarade sig med livet i behåll.

Känd för polisen

Tamim Sultani var sedan tidigare känd hos polisen för ringa narkotikabrott och ska dessutom ha sökt asyl i Norge, en ansökan som sedan nekades. Ett år senare, 2016, sökte han asyl i Sverige. Migrationsverket beviljade honom ett tidsbegränsat uppehållstillstånd vilket sedan förlängts ett antal gånger.

När attacken ägde rum väntade Tamim på ännu ett beslut från myndigheten.

Erkände sig skyldig till två brott

Under rättegången i maj erkände sig mannen skyldig till två av sju mordförsök. Enligt hans utsago har han inga minnen från de andra dåden.

Enligt uppgifter skedde en attack till följd av att en person sett 22-åringen be till Gud. När personen då sa att Gud inte finns ska Tamim ha knivhuggit offret – något gärningsmannen själv inte har något minne av.

Att han vittnar om minnesluckor, gjorde att en mindre rättspsykiatrisk undersökning drog igång, för att se om han led av en allvarlig psykisk störning vid dådets tidpunkt. Det visade sig senare att han inte led av någon psykisk störning.

Döms till livstids fängelse

Under onsdagen föll domen. 22-åriga Tamim Sultani döms till livstid fängelse för sju fall av mordförsök och ringa narkotikabrott. Tingsrätten beslutade även att den åtalade mannen ska utvisas och betala skadestånd till respektive målsägande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.