Tamim Sultani döms till livstid i fängelse.
Tamim Sultani döms till livstid i fängelse. - Foto: Polisen

Attacken i Vetlanda: Tamim Sultani döms till livstids fängelse

Tidigare i år gick 22-åriga Tamim Sultani till attack mot flera personer i centrala Vetlanda. Under onsdagen föll domen och mannen döms till livstid fängelse.


Klockan 15.00 den 3 mars 2021 attackerade en man flera personer i centrala Vetlanda.

Mannen, som visade sig vara 22-åriga Tamim Sultani, använde sig av en kniv och attacken ledde till att sju män fördes till sjukhus, varav tre drabbades av livshotande skador, två blev måttligt skadade och en person lindrigt skadad.

En av personerna var Tamim, som sköts i benet av polis vid gripandet. Detta kan du läsa mer om här.

Alla personer klarade sig med livet i behåll.

Känd för polisen

Tamim Sultani var sedan tidigare känd hos polisen för ringa narkotikabrott och ska dessutom ha sökt asyl i Norge, en ansökan som sedan nekades. Ett år senare, 2016, sökte han asyl i Sverige. Migrationsverket beviljade honom ett tidsbegränsat uppehållstillstånd vilket sedan förlängts ett antal gånger.

När attacken ägde rum väntade Tamim på ännu ett beslut från myndigheten.

Erkände sig skyldig till två brott

Under rättegången i maj erkände sig mannen skyldig till två av sju mordförsök. Enligt hans utsago har han inga minnen från de andra dåden.

Enligt uppgifter skedde en attack till följd av att en person sett 22-åringen be till Gud. När personen då sa att Gud inte finns ska Tamim ha knivhuggit offret – något gärningsmannen själv inte har något minne av.

Att han vittnar om minnesluckor, gjorde att en mindre rättspsykiatrisk undersökning drog igång, för att se om han led av en allvarlig psykisk störning vid dådets tidpunkt. Det visade sig senare att han inte led av någon psykisk störning.

Döms till livstids fängelse

Under onsdagen föll domen. 22-åriga Tamim Sultani döms till livstid fängelse för sju fall av mordförsök och ringa narkotikabrott. Tingsrätten beslutade även att den åtalade mannen ska utvisas och betala skadestånd till respektive målsägande.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

1 timme sedan
Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

1 timme sedan
Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.