Tisdag 28 Sep
Stockholm

Läkare döms till fängelse – utfärdade falska covidintyg

En läkare döms till ett års fängelse efter att ha utfärdat falska covidintyg.
En läkare döms till ett års fängelse efter att ha utfärdat falska covidintyg. Foto: Johan Nilsson/TT

En läkare i Göteborg har dömts till ett års fängelse efter att ha genomfört PCR-tester och utfärdat reseintyg – utan att analysera provsvaren. Läkaren, som hela tiden nekat till brott, ska dessutom betala skadestånd till sex målsäganden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i början av juni som läkaren, som bedrivit en privatklinik i Göteborg, åtalades för sju fall av bedrägeri, sju fall av grovt osant intygande och två fall av urkundsförfalskning.

Detta efter att han utfärdat reseintyg baserat på oanalyserade PCR-test till flera svenskar som därefter rest utomlands – helt ovissa om att de fått förfalskade dokument. 

Läkaren döms till ett års fängelse

Under onsdagen fälldes läkaren på samtliga åtalspunkter och dömdes till ett års fängelse, trots att åklagaren endast yrkat på ett fängelsestraff på ett par månader.

– Jag kan bara konstatera att tingsrätten ser allvarligt på detta. Allvarligare än vad jag ens kunde drömma om, säger åklagare James von Reis till GP.

I domen framgår att tingsrätten bedömt att mannen närmat sig gränsen för grovt brott eftersom han "utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning". 

Ska betala skadestånd på drygt 20 000 kronor

Utöver fängelsestraffet ska den dömde läkaren också betala skadestånd på drygt 20 000 kronor till sex målsäganden.

Labbet Unilabs vittnade mot läkaren

Medan läkaren genomgående hävdat att PCR-testerna analyserats vid Sveriges största laboratorium Unilabs, som sedan ska ha meddelat provsvaren över telefon, hävdar företaget annat.

– Vi har inte registrerat några prover tagna av den ansvarige läkaren. Vi har sökt i alla register och inte hittat något som har kliniken som beställare eller betalare, sa Unilabs kvalitetschef under rättegången, enligt GP. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela