En 41-årig man har dömts till två års fängelse för bland annat grovt artskyddsbrott.
En 41-årig man har dömts till två års fängelse för bland annat grovt artskyddsbrott. - Foto: Foto: Polisen/Länsstyrelsen och Johan Nilsson/TT

Reptilmannen döms till fängelse – hade 850 vanvårdade djur

Drygt 850 reptiler, varav hundratals ödlor och flera krokodiler, hittades när polisen slog till mot en djurhandlare utanför Eslöv år 2018. Nu har djurhandlaren, en 41-årig man, dömts till två års fängelse för bland annat djurplågeri och grovt artskyddsbrott.


Det var under 2018 som polisen gjorde ett tillslag mot en lokal i Löberöd utanför Eslöv och fann 760 ödlor, 67 sköldpaddor, 18 ormar, elva groddjur och två dvärgkrokodiler. 

Mannen hade ett stort antal hjälmgeckos. Foto: Polisen/Länsstyrelsen

De som levde hölls instängda i trånga utrymmen och burar, utan tillräcklig tillgång till både föda och vatten. Andra var redan döda och förvarades i frysar.

41-åring dömd till två års fängelse

Ägaren av lokalen är en 41-årig man och som tidigare i år åtalades för misstänkt för smuggling, djurplågeri, grovt artskyddsbrott och brott mot djurskyddslagen.

Mannen, som blivit känd som "reptilmannen", har hela tiden nekat mot anklagelserna och i förundersökningen framgår att han hela tiden hävdat att han ägnat sig åt en "hobbyverksamhet", snarare än att yrkesmässigt föda upp och sälja djuren.

Flera diamantsköldpaddor hittades i lokalen. Foto: Polisen/Länsstyrelsen

Detta trots att stora summor med jämna mellanrum förts över till mannens konto under en sjuårsperiod mellan 2011 och 2018.

Men på måndagen föll domen mot 41-åringen vid Lunds tingsrätt: två års fängelse för grovt artskyddsbrott, brott mot djurskyddslagen, smuggling och djurplågeri.

Majoriteten av djuren fick avlivas

Av de drygt 850 djur som hittades i lokalen var flera döda. Av de som levde var majoriteten i mycket dåligt skick och tvingades därför avlivas när de omhändertagits.

En av två dvärgkrokodiler som hittades i mannens lokal. Foto: Polisen/Länsstyrelsen

Omkring 160 stycken djur överlevde och har nu placerats på djurparker i Sverige, Frankrike, Slovakien och Ungern. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!