Söndag 24 Okt
Stockholm

Kattunge hittad med avskuren hals – man åtalas för djurplågeri

En man i 55-årsåldern åtalas efter att en katt hittats dödad utanför hans bostad.
En man i 55-årsåldern åtalas efter att en katt hittats dödad utanför hans bostad. Foto: Henrik Montgomery/TT och Pexels

I april hittades en död kattunge, vars hals var avskuren, på en tallrik utanför ett bostadshus i Skaraborg. Nu åtalas en man i 55-årsåldern för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var den 29 april i år som en död kattunge, med halsen avskuren, hittades utanför en bostad i Skaraborg. 

När polisen tillkallats till platsen knackade de på dörren till bostaden, varpå en berusad man i 55-årsåldern öppnade och uppgav att han dödat katten.

Erkände initialt att han dödat kattungen

I ett första polisförhör erkände mannen igen och, enligt Mariestadstidningen, sa han då att han tagit kattungen i nacken och sedan skurit av huvudet.

Därefter ska han ha placerat djuret på en tallrik för att "mata kråkorna".

"Sista tiden utgjordes av kraftig smärta"

I dokument som tidningen tagit del av har en veterinär gjort ett utlåtande om det lidande som katten utsatts för under den dryga minut som den fortfarande var vid liv efter att halsen skurits av.

"Tiden fram till dess kan ha varit utdragen och man kan utgå ifrån att kattungens sista tid utgjordes av kraftig smärta, stress, ångest och lidande", skriver hen.

Misstänkte mannen åtalas 

Mannen, som i senare polisförhör hävdat att han endast "nöp henne i nacken" och att fåglarna måste ha orsakat resterande skador, åtalas nu för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. 

Detta eftersom åklagaren anser att mannen avlivat katten på ett olagligt sätt "antingen genom att han skar av den halsen, dekapiterat den eller knäckt dess nacke.”

Kommentera
Kopiera länk
Dela