Den högt uppsatte myndighetschefen häktas.
Den högt uppsatte myndighetschefen häktas. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Högt uppsatt myndighetschef häktas – detta misstänks han för

En högt uppsatt chef på en svensk myndighet greps på måndagen misstänkt för spioneri. Nu har mannen, som nekar till brott, häktats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.


Det var på måndagsmorgonen som mannen, som är i 40-årsåldern, greps av Säkerhetspolisen (Säpo) i en gryningsräd i Mellansverige.

Mannen, som vid gripandet misstänkes för spioneri, jobbar som chef på en svensk myndighet där han haft ansvar för säkerhetsfrågor. 

Mannen har tidigare arbetat på Säpo

De brott som mannen misstänks för ska ha begåtts mellan 2012 och 2015, vilket är en tidsperiod då han arbetade på Säpo och Försvarsmakten. 

Myndighetschefen häktas

På torsdagseftermiddagen häktades mannen, som förnekar brott, för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, rapporterar TT

– Tingsrätten delar vår uppfattning att personen ska vara häktad för att inte kunna undanröja bevis eller ta till flykt. Nu fortsätter förundersökningen med sedvanliga utredningsåtgärder, säger chefsåklagare Per Lindqvist till Aftonbladet.

Arbetade nära rikspolischefen

I samband med att mannen sökte den chefstjänst han nu har skickade han in ett cv och ansökningsbrev. I dessa beskriver mannen hur han jobbat nära rikspolischef Anders Thornberg och den övriga ledningen inom säkerhetstjänsten.

”Mina anställningar har givit mig stor erfarenhet av att genomföra utredningar och analyser, sammanställa beslutsunderlag samt utveckla metoder och arbetsprocesser inom en rad olika områden", skriver mannen enligt Aftonbladet och fortsätter:

"En sådan unik erfarenhet är när jag blev utvald att under knappt ett år vara stabstjänstgörande hos Säkerhetspolisens myndighetsledning.”

Säpo har valt att inte kommentera den misstänkte mannens tidigare anställningar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.