Söndag 24 Okt
Stockholm

Kvinna hade sex med 14-årig elev – frias från barnvåldtäkt

Göta hovrätt.
En kvinna frias av hovrätten, efter att ha haft samlag med en sju år yngre elev. Foto: Adam Ihse/TT

En 22-årig kvinna hade samlag med en 14-årig elev på skolan där hon arbetade. Nu döms hon för sexuellt utnyttjande av barn.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När fallet togs upp i Växjö tingsrätt vittnade den nu 22-åriga kvinnans kollegor om att hon berättat att hon bland annat ska ha "sugit av" en elev i skogen. Vid ett senare tillfälle ska hon även haft vaginalt samlag med pojken. Anledningen ska vara att hon var kär i 14-åringen och "ville lära upp honom".

Kvinnan ska även ha bytt om i klassrummet, trots att flera elever var närvarande. I tingsrätten åtalades hon för olaga hot och våldtäkt mot barn, skriver Dagens juridik.

Uppgifterna nådde rektorn som stängde av och polisanmälde kvinnan, som arbetade som elevstöd på skolan. När kvinnan hörde att kollegorna slagit larm hotade hon dem, och sa att hon skulle döda de som anmält henne. Hon skulle även klyva rektorns huvud med en yxa, följt av att hänga upp henne i en garderob "som en souvenir”.

Kunde inte stå emot

Kvinnan erkände samlagen med eleven, men hävdade att hon ångrade sig, och att hon "inte kunnat stå emot". Hon nekar till kollegornas anklagelser om dödshoten, och tillbakavisar det hon skulle ha sagt till dem om att lära upp pojken.

I tingsrätten dömdes hon för våldtäkt mot barn, istället för det lindrigare brottet utnyttjande av barn. Inget i utredningen talade dock emot att 14-åringen haft sex med kvinnan frivilligt, men att kvinnan kan ha varit drivande.

Domen tog också stöd i att pojken var 14 år vid tillfället och kvinnan sju år äldre. Trots att hon har psykiska besvär menar tingsrätten att ansvaret borde ligga på den vuxna personen, också med tanke på att hon är en utbildad undersköterska och har haft olika anställningar inom skolväsendet.

Hovrätten friar

I tingsrätten dömdes hon till fängelse i två år och fyra månader, och skadestånd till både pojken och kollegorna. Men när fallet togs upp i Göta hovrätt blev domen något helt annat. I början av veckan dömdes hon istället till skyddstillsyn och behandling för två fall av sexuellt utnyttjande av barn.

Hovrättens motivering var att det ska ha funnits en vilja hos båda parter och att kvinnan, enligt den rättspsykiatriska utredningen, har en ”varaktigt nedsatt psykosocial funktionsförmåga”. Skadeståndet sänktes från 165 000 kronor till 40 000, som ska betalas till pojken, enligt Dagens juridik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela