Topsning och genrebild.
Ett ärende gällande grov våldtäkt mot barn har kunnat lösas efter 16 år. - Foto: Gorm Kallestad/Scanpix/TT och Henrik Montgomery/TT

DNA-träff löser våldtäktsfall mot barn – efter 16 år

En man, som är i 35-årsåldern, misstänks nu för flera sexualbrott mot barn runt om i Sverige. När polisen tog ett DNA-prov på mannen kunde de även lösa ett fall från 2005, där en nioårig flicka våldtogs under dödshot.


I Östergötland år 2005 våldtogs en nioårig flicka under dödshot i ett skogsområde. Ett fall där gärningsmannen gick fri – fram tills nu. Den 17 september förra året häktades en man i 35-årsåldern i Halland, misstänkt för flera sexualbrott mot barn runt om i Sverige. Ett DNA-prov som polisen tagit på mannen gav utslag i ärendet för 16 år sedan.

– Det är ännu ett exempel på hur viktigt det är att rutinmässigt DNA-topsa i de fall vi kan göra det. Även brott som ligger långt tillbaka i tiden kan klaras upp, säger Birgitta Dellenhed, chef för regionalt it-brottscentrum vid polisregion Väst, i ett pressmeddelande.

Yngsta offret var bara 8 år

Han åtalas nu vid Varbergs tingsrätt för totalt 34 åtalspunkter, främst flera fall av våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och sexuellt ofredande.

I mannens mobiltelefon upptäckte polisen ett avancerat mappsystem med namn på unga flickor, som var 10-12 år gamla när övergreppen skedde, den yngsta bara åtta år. Våldtäkterna ska ha skett via nätet, eller i enstaka fall fysiskt.

Han ska även ha hotat barnen att sprida nakenbilder vidare om de inte skickade fler filmer och bilder till honom.

– Barn är extremt utsatta på nätet och blir lurade utan att vuxna märker det. Föräldrar bör inte bara fråga sina barn hur de haft det i skolan på dagen, utan även hur de haft det på nätet under dagen och kvällen, säger Birgitta Dellenhed.

I förhör nekar mannen till att ha gjort något brottsligt.

Polisens faktaruta: Så skyddar du dig mot gromning

  • Gromning innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp. Vid gromning sker oftast den första kontakten på ett sociala medier eller spel.
  • Det här kan hända alla barn. Både tjejer och killar. Det är aldrig barnets fel.
  • Övergreppen som barnen utsätts för orsakar ofta skam och skuld och det är därför viktigt att vuxenvärlden stöttar barnen.
  • Om någon tar kontakt med dig och du blir misstänksam - berätta för en vuxen du litar på.
  • Om du ska träffa en kompis du bara haft kontakt med på nätet, ta alltid med en vuxen vid första träffen. Gå aldrig hem till någon.

Källa: Polisen

DNA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!