velanda
Hovrätten fastställer tingsrättens dom mot Tamim Sultani, mannen som ligger bakom attacken i Vetlanda. - Foto: Polisens förundersökningsprotokoll/TT ochAdam Ihse/TT

Domen fastställd – Tamim Sultani döms till livstid för attacken i Vetlanda

Publicerades: 12 Okt 2021, 11:56

Tamim Sultani, 22, dömdes till livstids fängelse för dådet i Vetlanda, något som mannen överklagade. Under tisdagen fastställde hovrätten domen om sju fall av försök till mord.


Klockan 15.00 den 3 mars 2021 attackerade en man flera personer i centrala Vetlanda.

Mannen, som visade sig vara 22-åriga Tamim Sultani, använde sig av en kniv och attacken ledde till att sju män fördes till sjukhus, varav tre drabbades av livshotande skador, två blev måttligt skadade och en person lindrigt skadad.

I juli 2021 dömdes han i Jönköpings tingsrätt till livstids fängelse, för sju fall av mordförsök och ringa narkotikabrott. Tingsrätten beslutade även att den åtalade mannen ska utvisas och betala skadestånd till respektive målsägande.

Polisens förundersökningsprotokoll/TT

Attacken i Vetlanda: Hovrätten fastställer domen

Sultani överklagade domen och under tisdagen meddelade Göta hovrätt att de fastställer tingsrättens dom. Under huvudförhandlingarna ifrågasatte han inte att det var han som låg bakom dådet, men ville främst att hovrätten skulle pröva "om det hade funnits en konkret risk för att en av målsägandena hade kunnat dö till följd av knivvåldet".

Polisens förundersökningsprotokoll/TT

Han menade att han inte haft något uppsåt att döda, och ville få sitt straff kortare och tidsbestämt.

- När det gäller mannens uppsåt har hovrätten, till skillnad från tingsrätten, kommit fram till att det är bevisat att mannen hade så kallat avsiktsuppsåt till brotten, det vill säga att hans direkta avsikt var att döda målsägandena, säger hovrättslagmannen Linda Hallstedt, i pressmeddelandet.

Hovrätten fastställer även tingsrättens beslut om utvisning och skadestånd.

Relaterat
Senaste nytt

Nio svenska stränder prisas

Bältestvång i A-traktorer införs

Regeringen skärper reglerna för A-traktorer. Från den sista augusti måste den som åker i en A-traktor använda säkerhetsbälte, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Polisen i Timrå rapporterar om trafikolycka

"Larm om trafikolycka på Järnvägsgatan, Vivsta.", skriver polisen på sin hemsida.

Förundersökning om hajdöd läggs ner

1 timme sedan
Åklagaren lägger ner förundersökningen kring dumpningen av döda pigghajar och rockor i Lysekilshamn.

Kvinna i 70-årsåldern försvann i lördags – nu avslutas räddningsarbetet

1 timme sedan
Under knappt en veckas tid har bland annat polisen, fjällräddare och Försvarsmakten sökt efter en försvunnen kvinna i Pajala kommun. Nu meddelar polisen på sin hemsida att sökinsatsen avslutas.

Väderfenomenet "El Niño" är här – kan bli värmerekord redan i år

1 timme sedan
Nu väntas en period med högre medeltemperaturer globalt sett och väderfenomenet El Niño kan leda till nya värmerekord redan i år. Det skulle kunna bli ett rekordvarmt år globalt sett, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.