Söndag 28 Nov
Stockholm

Blev förälskad i bedragare – lurade jobbet på två miljoner

En kvinna åtalas efter att ha tagit drygt två miljoner kronor från sin arbetsgivare.
En kvinna åtalas efter att ha tagit drygt två miljoner kronor från sin arbetsgivare. Foto: Henrik Montgomery/TT

En kvinna i 50-årsåldern, som arbetade som ekonomiansvarig på ett företag i Stockholmsområdet, förälskade sig i en man över nätet och gav honom drygt två miljoner kronor – som hon stulit från arbetsgivaren. Nu åtalas hon för grov trolöshet mot huvudman.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kvinnan, som är i 50-årsåldern, ska ha blivit kär i en man hon fått kontakt med online och som sagt att han var från Kanada, men att han hade planer på att flytta till Sverige.

– Enligt kvinnan hade hon träffat en man på nätet som hon blev kär i och som efter ett tag började be henne om pengar av olika skäl, säger kammaråklagare Jens Nilsson till Mitti.

Åtalade kvinnan: "En marionettdocka"

Till en början ska kvinnan först ha tagit egna lån och gett dessa till mannen som bland annat hävdade att han saknade pengar till tullavgifter som krävdes för att transportera värdefull koppar som han, enligt egen utsago, köpt i Kina.

"Det är fruktansvärt stressande och pressande. Jag här helt plötsligt inte jag. Det finns inte någon logisk tanke i mig, utan jag är plötsligt som en marionettdocka", ska hon ha sagt i polisförhör, enligt Mitti.

Foto: Isabell Höjman/TT

Arbetade som ekonomiansvarig

När hon inte kunde ta fler lån gjorde hon istället totalt tolv uttag på omkring tolv miljoner kronor från företaget där hon arbetade som ekonomiansvarig. 

Pengarna fördes över till flera konton, både innanför och utanför Sveriges gränser, och inte förrän 2,5 månader senare upptäcktes uttagen av arbetsgivaren.

Kvinnan, som erkänt brott, riskerar nu att dömas till fängelse. Rättegången inleds i februari 2022.

Kommentera
Kopiera länk
Dela