Söndag 28 Nov
Stockholm

FBI varnade för 15-åringen – dagar innan skolattacken i Eslöv

På torsdagen inleds rättegången mot den 15-årige pojken i Eslöv.
På torsdagen inleds rättegången mot den 15-årige pojken i Eslöv. Foto: Polisen

Innan skoldådet i Eslöv varnade FBI för den 15-årige pojken. Men ingeting hände och iklädd skelettmask gick han till attack och högg ner en lärare på terminens andra skoldag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På torsdagen inleds rättegången i Lunds tingsrätt mot den 15-årige pojke som misstänks för skolattacken på Källebergsskolan i Eslöv den 19 augusti.

Eleverna strömmade in i skolan för terminens andra dag när en pojke klädd i hjälm, skelettmask, svarta kläder och en 17 centimeter lång kniv kom gående i korridoren. På hjälmen fanns en kamera för att livesända den planerade skolattacken. 

Bilder från pojkens hjälmkamera. Foto: Polisen

Pojken gick förbi två elever innan hann högg en lärare i magen. 

– Jag hinner inte reagera utan har en kniv i magen direkt, säger offret i förhör och berättar att han även han tänka:

– Kommer jag ligga här och dö innan någon hinner fram och kan ge mig hjälp?

Gick runt med hakors

Av förundersökningen framgår att det ringt flera varningsklockor om pojken innan attacken. Ett halvår tidigare hade han gått runt med hakorsbindel runt armen och i maj blev han påkommen med tre kastknivar i skolan.

I chattappen Discord hade 15-åringen skrivit detaljerat om sina planer, och 13 dagar före attacken besökte polisen pojken efter att ha fått tips från Australien om skolattacken. Pojken förnekade då planerna och sa att det var ett skämt, skriver TT enligt Omni.

Bara dagar före terminstarten hade även FBI slagit larm till svensk polis om 15-åringen, men ingenting hände, skriver Aftonbladet.

Poliser utanför skolan i Eslöv efter attacken. Foto: Johan Nilsson / TT

"Kunde skadat fler"

I förhör säger 15-åringen att han "bara ville skada” och att han hade kunnat skada fler om han ville, men avstod. 

Samtidigt har pojken tidigare skrivit att han ville döda så många som möjligt, och hade antecknat i vilka klasser det fanns många muslimer och personer med pridesympatier, samt namngett en lärare han ville döda.

– Jag har ganska radikala åsikter, men ingen verkar lyssna, på internet eller så. Jag vill att fler ska lyssna, har pojken sagt i förhör.

Kommentera
Kopiera länk
Dela