Söndag 28 Nov
Stockholm

Fejkade bilder sprids på Einár – erbjuds mot betalning

Einar 10 skott
Einár blev 19 år. Foto: TT NYHETSBYRÅN / Karin Wesslén

Fejkade bilder från dödsskjutningen i Hammarby sjöstad där rapparen Einár dog har börjat florera på nätet. Bilderna erbjuds mot betalning eller marknadsföring.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Det var vid 23-tiden i torsdags som polisen fick larm om en skjutning i Hammarby sjöstad, Stockholm. Polisen skickade dit flera patruller och på platsen påträffades en ung man med skottskador i skalle och bröst.  

Den unga mannen var rappstjärnan Nils "Einár" Grönberg som mindre än två timmar efter larmet avled på plats. 

Hammarby sjöstad. Foto: Henrik Montgomery / TT
En person tänder ett ljus i närheten av platsen där Einár sköts till döds i Hammarby sjöstad. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Under mordnatten började det spridas bilder på Einár som liåg livlös på marken. Polisen vädjade till allmänheten att inte sprida bilderna vidare eller publicera bilderna på sociala medier. 

– Det jag kan säga generellt är att det är högst olämpligt att dela bilder på brottsoffer, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Stockholmspolisen till Expressen.

Men det dröjde inte lång tid innan osanna bilder och videos också började få spridning. 

Fejkade bilder säljs 

Dagarna efter mordet har nu fejkade bilder börjat florera samt säljas mot betalning. Bland annat på appen Snapchat. En av bilderna där en person syns stå och sikta med ett vapen är från en skjutning i Melbourne., detta rapporterade Expressen om under måndagen

På Twitter har människor rasat över det faktum att en specifik video som ska föreställa mordet på Einár nu ligger ute till försäljning. På videon ska även någon ha lagt på en av Einárs låtar. 

Men denna video är alltså inte riktig. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela