Onsdag 1 Dec
Stockholm

Einárs sällskap besköts – kvällen innan mordet

Nils Einár Grömberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad.
Nils Einár Grömberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad. Foto: Jessica Gow/Henrik Montgomery/TT

Två rappare, med koppling till kriminella nätverk i Järva, var med Nils ”Einar" Grönberg när han blev ihjälskjuten.
Dessa två hade kvällen innan mordet blivit beskjutna vid en musikstudio i Sätra, skriver Expressen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nils ”Einár" Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad sent i torsdagskväll. Enligt uppgifter var 19-åringen tillsammans med två andra rappare vid tiden för mordet. 

De tre hade umgåtts de senaste dagarna – vilket stöds av poster i sociala medier – och hade planer på att göra musik ihop. 

Besköts kvällen innan mordet

Delar av sällskapet var kvällen innan mordet i en musikstudio i ett industriområde i Sätra och besköts då, enligt uppgifter till Expressen. 

Ingen skadades, men tidningen skriver att polisen hittat tomhylsor på platsen och att en förundersökning om vapenbrott och olaga hot inletts.

De båda männen har koppling till kriminella nätverk i Järva och är dömda för grova brott – och en av dem har tidigare utsatts för mordförsök. 

Här i Hammarby sjöstad, mördades Einár. Foto: Henrik Montgomery / TT

Ignorerades på mordkvällen

Enligt uppgifter till Expressen ignorerades de två rapparna av mördarna på torsdagskvällen. De tre ska ha kommit ut från ett cykelförråd när de möttes av två beväpnade män – vilket gjorde att alla flydde åt olika håll. 

Mördarna ägnade ingen uppmärksamhet åt de andra två, utan sprang efter Nils Einár Grönberg i ungefär 20 meter samtidigt som de sköt efter honom. 19-åringen lyckades ta sig in på en innergård där mördarna slutligen hann ikapp honom vid en port och han avrättades med skott mot bröst och ansikte. 

Åklagaren utreder inte skjutningen tillsammans med mordet på Einar. 

Blommor och ljus till minne av Nils "Einár" Grönberg nära platsen där han mördades. Foto: Jessica Gow/TT

Fakta: Nils "Einár" Grönberg

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten under nästa vecka.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela