Onsdag 1 Dec
Stockholm

Uppgifter: Mördarna gick fram och fotade Einár efter dödliga skotten

Einár död bilder
Einár blev 19 år. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var under torsdagskvällen som Nils Einár Grönberg kallblodigt mördades på en innergård i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brottsplatsundersökningen och utredningen kring mordet på Nils "Einár" Grönberg visade under måndagen att rapparen tillsammans med två andra artister sprungit från ett cykelförråd minuterna som Grönberg sköts till döds. 

Bilder från Hammarby Sjöstad. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

De två vännerna som var med Einár är båda kopplade i olika grad till kriminella nätverk i Järva. En av männen ingår enligt polisen i ”Dödspatrullens” kärna och den andre har tidigare haft band till ”Husbys hyenor”. De är båda tidigare dömda för grova brott.

Det var under torsdagen som dådet ägde rum. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT
Einár jagades in på en innergård. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT

Efter att Einár och de andra två rapparna kommit ut från förrådet möttes de av två beväpnade män vilket gjorde att alla satte fart åt olika håll. 

Mördarna ägnade ingen uppmärksamhet åt de andra två utan sprang efter Einár i cirka 20 meter samtidigt som de sköt efter honom. Grönberg lyckades ta sig in på en innergård där mördarna slutligen hann ikapp honom vid en port där han avrättades med skott mot bröst och ansikte. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska gärningsmännen direkt efter de dödande skotten ha kontrollerat att Einár var så pass skadat att hans liv inte skulle gå att rädda och även fotat den döde rapparen som bevis.

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten under nästa vecka.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.


Kommentera
Kopiera länk
Dela