Einar
Rapparen berättar om mordet på Einár. - Foto: Erik Simander/TT och Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Dödspatrullens medlem: ”Jag var med Einar när han mördades”

En 25-årig rappare går nu ut och berättar att han var med när Nils ”Einar” Grönberg mördades. I Expressen berättar mannen om dödskjutningen i Hammarby sjöstad.
– Man skjuter mot oss och vi springer, säger han.


Rapparen Nils ”Einár" Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i Stockholm sent på kvällen den 21 oktober. 

Enligt uppgifter var 19-åringen tillsammans med två andra rappare vid tiden för mordet. De tre hade umgåtts de senaste dagarna – och hade planer på att göra musik ihop. 

När de tre kom upp ur ett cykelförråd möttes de av två maskerade män med pistoler och flydde åt varsitt håll. Einár hanns ikapp och dödades utanför en port i vad som av vittnen beskrivits som en ren avrättning.

"Sprang åt varsitt håll"

Nu går en av rapparna, en 25-årig man som sedan flera år med i det kriminella nätverket Dödspatrullen, ut i Expressen och berättar om händelsen.

– Vi var i cykelförrådet och hade rökt joint, så går vi ut alla tre. Man skjuter mot oss och vi springer. Alla åt varsitt håll. Nils springer in på gården och en annan skytt kommer mot honom och fortsätter skjuta, säger han.

"Vi var alla på bra humör"

25-åringen och den andre rapparen flydde kulorna och kom undan oskadda.

– Vi skulle ut till en taxi bara, ut mot stan. Vi var alla på bra humör, vi skrattade. De jävla fi*****a, säger han.

Polisen har inlett en förundersökning om mord, men ingen misstänkt gärningsperson har gripits.

Fakta: Nils "Einár" Grönberg

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten under nästa vecka.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.