polismordet
Nu inleds rättegången mot 17-åringen som misstänks för mordet på den 33-åriga polismannen. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT och Johan Hallnäs/TT

33-årig polisman sköts ihjäl i Biskopsgården – nu inleds rättegången

Under måndagen inleddes rättegången mot 17-åringen som misstänks för mordet på en 33-årig polisman i Biskopsgården i slutet av juni. Men den hann bara börja innan den avbröts.


Det var den 30 juni i år som en 33-årig polisman sköts ihjäl i samband med ett rutinuppdrag i stadsdelen Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.

Polismannen sköts i halsen

Polismannen blev, enligt förundersökningsprotokollet som Nyheter24 tagit del av, skjuten i halsen med ett skott. 

Därefter flydde den misstänkte gärningsmannen, en 17-årig pojke som i slutet på oktober åtalades för mord, mordförsök och vapenbrott, från platsen.

Foto: Adam Ihse/TT

Rättegången inleds – och avbryts av jävig nämndeman

Den 8 november inleddes rättegången mot 17-åringen. Försvarsadvokaten Hans Palm hade begärt att förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar, då det gäller en person under 21 år, men begäran avvisades av Göteborgs tingsrätt.

Detta med motiveringen att målet redan är så pass uppmärksammat av media, och att det därför inte kan komma att skada 17-åringen, skriver Aftonbladet.

Men kort efter att rättegången inletts avbröts den, med anledningen att en av nämdemännen ansågs vara jävig, då han tidigare dömt i ett mål mot 17-åringen, enligt tidningen.

Rättegången återupptogs runt klockan 10 med en ny nämndeman på plats.

Försvarsadvokat Hans Palm. Foto: Adam Ihse/TT

Fakta om polismordet i Biskopsgården:

På kvällen den 30 juni 2021 blev en 33-årig polisman, som med moped patrullerade i bostadsområdet Biskopsgården på Hisingen i Göteborg, beskjuten.

Polismannen fördes med ambulans till sjukhus, där han senare dog av sina skador. 

Den 2 juli greps en 17-årig pojke misstänkt för mordet på polismannen och två dagar senare häktades han misstänkt för mord och mordförsök. 

Redan tidigt i utredningen uppgav polis och åklagare att pojken har kopplingar till en pågående gängkonflikt i området och att mordet sannolikt varit en felskjutning. 

Den 29 oktober åtalades den misstänkte 17-åringen för mord, mordförsök och vapenbrott.

Den 8 november inleddes rättegången.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!