Tisdag 7 Dec
Stockholm

Männen är misstänkta för våldtäkt – råkade släppas fria

Genrebild.
Två män, på sannolika skäl misstänkta för våldtäkt, har släppts på fri fot. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Två män i 20-årsåldern, som suttit häktade misstänkta för våldtäkt, har släppts på fri fot. Men inte för att de friats från misstankarna, utan för att fel datum registrerats i systemet.
– Väldigt olyckligt att det blivit så här, säger åklagaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I september häktades två män i 20-årsåldern, på sannolika skäl misstänkta för en våldtäkt som ska ha begåtts i november förra året.

Till grund för häktningsbeslutet låg att det fanns risk för att de två kan undanröja bevis och för att brottet de anklagas för inte kan ge lindrigare straff än fängelse i två år, rapporterar Aftonbladet.

Åtalet skulle komma under onsdagen, men dagen innan släpptes de på fri fot. Rådmannen Mirja Högström var den som tog beslutet att släppa männen, eftersom åtalet skjutits fram under förra veckan, men fel datum registrerades för nästa åtalstid.

– Jag utgick från det datumet och dubbelkollade inte. Det är mitt ansvar att kolla grundbeslutet och jag var stressad och gjorde inte det, säger hon till tidningen och lägger till att hon inte kan rätta till felet, då det ligger hos hovrätten nu.

Vet inte var männen befinner sig nu

Åklagaren Maximilian Berg Molin har gjort ett "brådskande överklagande" till av Stockholms tingsrätts beslut, och begär att männen häktas igen med restriktioner. Åklagaren Paulina Pilati leder fallet, men tidningen har inte kunnat nå henne.

– De har suttit häktade för en väldigt allvarlig misstanke och det är väldigt olyckligt att det blivit så här eftersom de suttit på så kallad kollusionsfara, vilket innebär att det finns risk att de påverkar utredningen genom att undanröja bevis eller på annat sätt förstöra brottsutredningen, säger han till Aftonbladet, och lägger till att de inte vet var männen befinner sig i nuläget.

Männen nekar till brott.

Kommentera
Kopiera länk
Dela