Einár sköts till döds i Hammarby Sjöstad i Stockholm.
Einár sköts till döds i Hammarby Sjöstad i Stockholm. - Foto: Erik Simander/TT och Henrik Montgomery/TT

Uppgifter: Einár kan ha sålts ut av någon i hans närhet

Rapparen Einár, som sköts till döds för snart en månad sedan, kan ha blivit förrådd av någon som han litade på, enligt uppgifter till Aftonbladet.
– Det fanns många som ville honom illa, säger en källa med insyn till tidningen.


För drygt en månad sedan, den 21 oktober, sköts den prisade rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, till döds i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm.

Ingen har ännu gripits misstänkt för mordet, men under veckorna som gått har allt fler uppgifter om rapparens sista tid i livet kommit fram. 

"Alla visste att Einár hade pengar"

Nu uppger Aftonbladet, baserat på uppgifter från källor med insyn i rapparens liv, att Einár ska ha sökt skydd hos flera olika kriminella grupperingar. 

Detta eftersom Vårbynätverket, vars medlemmar kidnappade honom under 2020, ansåg att Einár hade en skuld på tre miljoner kronor till dem.

– Alla visste att Einár hade pengar och alla var sugna på dem. Han sökte bland annat skydd av kriminella i Västerås, men när flera av de höga topparna frihetsberövades i ett annat ärende försvagades det skyddet, säger en källa till Aftonbladet.

Uppgifter: Einár kan ha blivit förrådd

Enligt Aftonbladets källor ska polisen nu undersöka huruvida rapparen eventuellt kan ha blivit förrådd av någon som fanns i hans närhet. 

– Det fanns många som ville honom illa och många med mycket avundsjuka mot honom för att han var så framgångsrik, därför har man flera möjliga hypoteser man kollar på, säger en uppgiftlämnare till tidningen.

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten i slutet av oktober.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner

Facket och arbetsgivarna har kommit överens om ett nytt avtal för drygt 76 000 akademiker som jobbar i kommuner, regioner och kommunala företag.