Lördag 27 Nov
Stockholm

Uppgifter: Einár kan ha sålts ut av någon i hans närhet

Einár sköts till döds i Hammarby Sjöstad i Stockholm.
Einár sköts till döds i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Foto: Erik Simander/TT och Henrik Montgomery/TT

Rapparen Einár, som sköts till döds för snart en månad sedan, kan ha blivit förrådd av någon som han litade på, enligt uppgifter till Aftonbladet.
– Det fanns många som ville honom illa, säger en källa med insyn till tidningen.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För drygt en månad sedan, den 21 oktober, sköts den prisade rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, till döds i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm.

Ingen har ännu gripits misstänkt för mordet, men under veckorna som gått har allt fler uppgifter om rapparens sista tid i livet kommit fram. 

"Alla visste att Einár hade pengar"

Nu uppger Aftonbladet, baserat på uppgifter från källor med insyn i rapparens liv, att Einár ska ha sökt skydd hos flera olika kriminella grupperingar. 

Detta eftersom Vårbynätverket, vars medlemmar kidnappade honom under 2020, ansåg att Einár hade en skuld på tre miljoner kronor till dem.

– Alla visste att Einár hade pengar och alla var sugna på dem. Han sökte bland annat skydd av kriminella i Västerås, men när flera av de höga topparna frihetsberövades i ett annat ärende försvagades det skyddet, säger en källa till Aftonbladet.

Uppgifter: Einár kan ha blivit förrådd

Enligt Aftonbladets källor ska polisen nu undersöka huruvida rapparen eventuellt kan ha blivit förrådd av någon som fanns i hans närhet. 

– Det fanns många som ville honom illa och många med mycket avundsjuka mot honom för att han var så framgångsrik, därför har man flera möjliga hypoteser man kollar på, säger en uppgiftlämnare till tidningen.

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár  vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i Hovrätten i slutet av oktober.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.

Kommentera (14)
Kopiera länk
Dela