Domen har fallit efter mordet på polismannen Andreas Danman i Biskopsgården.
Domen har fallit efter mordet på polismannen Andreas Danman i Biskopsgården. - Foto: Polisen/TT och Privat

17-åring döms till fängelse för mordet på polisen Andreas Danman

Den 33-åriga polismannen Andreas Danman sköts ihjäl i Biskopsgården i somras. Nu har domen fallit mot den 17-åriga pojke som stått åtalad misstänkt för mordet. Pojken döms till åtta års fängelse för mord och tre mordförsök.


Det var den 30 juni i år som den 33-åriga polismannen Andreas Danman sköts ihjäl i samband med ett rutinuppdrag i stadsdelen Biskopsgården på Hisingen i Göteborg.

Kort därpå greps en 17-årig pojke stått åtalad misstänkt för mordet, samt tre fall av mordförsök. På fredagen föll domen mot pojken. 

Döms för mordet på Andreas Danman

Nu döms 17-åringen, mot sitt nekande, till åtta års fängelse för mordet på Andreas Danman och tre mordförsök på målsäganden som varit på platsen i samband med mordet.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

I domen, som Nyheter24 tagit del av, framgår att Göteborgs tingsrätt anser att 17-åringen inte uppfattat att det var en polisman han sköt – men att han trots det bedöms ha haft ett tydligt uppsåt med skjutningen.

"Slutsatsen blir att han misstagit sig på person när han avlossade skotten. Den omständigheten att gärningsmannen tar offret för en annan och av misstag skjuter fel person fritar emellertid inte gärningsmannen från ansvar för uppsåtligt dödande", skriver tingsrätten.

Så motiveras 17-åringens fängelsestraff

Göteborgs tingsrätt konstaterar också att brotten, och då mordet på polismannen i synnerhet, är så pass allvarliga att det skulle motivera ett livstidsstraff.

Men i och med att pojken är 17 år, och därmed minderårig, sänks straffvärdet. 

Foto: Adam Ihse/TT

"Enligt praxis motsvarar det s.k. straffmätningsvärdet för en person som är 17 år gammal vid gärningen ungefär en tredjedel av straffvärdet för en vuxen person", skriver tingsrätten i domen och fortsätter vidare:

"Med beaktande av NN ålder vid gärningen bedömer tingsrätten att brottslighetens straffmätningsvärde inte understiger åtta års fängelse".

Att döma pojken till sluten ungdomsvård, vilket han tidigare dömts till, är inte en tillräcklig påföljd – särskilt eftersom det inte avhållit honom från att återgå till grov brottslighet.

Fakta om polismordet i Biskopsgården:

På kvällen den 30 juni blev den 33-åriga polismannen Andreas Danman, som med moped patrullerade i bostadsområdet Biskopsgården på Hisingen i Göteborg, beskjuten.

Polismannen fördes med ambulans till sjukhus, där han senare dog av sina skador. 

Den 2 juli greps en 17-årig pojke misstänkt för mordet på polismannen och två dagar senare häktades han misstänkt för mord och mordförsök. 

Redan tidigt i utredningen uppgav polis och åklagare att pojken har kopplingar till en pågående gängkonflikt i området och att mordet sannolikt varit en felskjutning. 

Den 28 oktober åtalades den misstänkte 17-åringen för mord och tre fall av mordförsök. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.