Lördag 29 Jan
Stockholm

Pappa våldtog sin dotter – får ändå behålla vårdnaden

En pappa får fortsatt ha vårdnaden om dottern han våldtagit.
En pappa får fortsatt ha vårdnaden om dottern han våldtagit. Foto: Pixabay/Pexels

Kalmar tingsrätt nekar en mamma ensam vårdnad om hennes dotter – vars pappa dömts till över sju års fängelse för att ha våldtagit flickan.
– Det är direkt stötande att låta honom ha kvar vårdnaden, säger advokaten Maria Robinson till Barometern.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var för bara några månader sedan, i april i år, som en man dömdes till fängelse i 7,5 år i Kalmar tingsrätt – bland annat för grov våldtäkt mot barn vid fem tillfällen.

Barnet ifråga är mannens egen dotter, som vid tiden var under 15 år, och som just nu omhändertagits enligt LVU och därför är placerad i ett familjehem.

Mamman nekas ensam vårdnad

När pappan dömdes ansökte flickans mamma om ensam vårdnad, vilket Kalmar tingsrätt nu har gett avslag på. Därmed har bägge föräldrar fortsatt delad vårdnad om dottern.

– Det är direkt stötande att låta honom ha kvar vårdnaden när flickan själv säger att hon inte vill ha något med honom att göra, säger Maria Robinson, advokaten som företräder mamman, till Barometern. 

Advokaten beskriver vidare beslutet som "ett nytt övergrepp", och uppger att hon och klienten kommer att skicka in ett överklagande framöver.

Beslutet kommer överklagas

För Barometern uppger rådmannen Daniel Klingström att man inte kan dela med sig av några detaljer relaterade till beslutet, av hänsyn till samtliga parter.

Han berättar emellertid att man inte anser att det är bråttom att avgöra vårdnadsfrågan i och med att flickan är familjehemsplacerad tills vidare. I beslutet framgår också, enligt Barometern, att det finns en oro vad gäller mammans möjlighet att ta hand om dottern och att ensam vårdnad vore ”riskfyllt”. 

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela