Hässelbypappan var övertygad om att familjen utsattes för strålning i bostaden.
Hässelbypappan var övertygad om att familjen utsattes för strålning i bostaden. - Foto: Christine Olsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Pappans försvar efter balkongdådet i Hässelby: ”Strålning"

Pappan som misstänks för mord och mordförsök på sina två barn i Hässelby var övertygad om att familjen utsattes för strålning i hemmet. Han uppger nu, enligt en dom i förvaltningsrätten, att ”det inte hade behövt gå så långt” om han bara fått hjälp.


Det var vid 22-tiden den 14 november förra året som polisen larmades till ett flerfamiljshus i Stockholmsförorten Hässelby. 

Två barn, en pojke och en flicka under tio år, hade då påträffats allvarligt skadade nedanför huset. Pojken ifråga avled senare av sina skador.

Pappan i Hässelby häktad för mord och mordförsök

Barnens pappa sitter nu häktad misstänkt för mord och mordförsök. 

Enligt uppgifter till flera medier ska barnens pappa ha knivskurit dem medan de sov. Därefter uppges han ha kastat dem från femte våningen. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Även barnens mamma är misstänkt för brott, men är försatt på fri fot. 

Förlorat vårdnaden om dottern

Under förra veckan stod det klart i förvaltningsrätten att varken mamman eller pappan anses lämpliga att ta hand om den överlevande dottern. 

Istället ska hon omhändertas enligt lagen om vård av unga. Läs mer om det här.

Hässelbypappan skyller på strålning

I förvaltningsrättens dom framgår att den misstänkte pappan, sedan sommaren 2021, varit övertygad om att familjen blivit utsatta för ”strålning eller elektromagnetiska fält” i lägenheten i Hässelby.

Han ska därför, vid flera tillfällen, ha filmat och väckt sina barn mitt i natten för att ställa frågor om hur de upplevde den påstådda strålningen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pappan ska i samband med detta ha sökt hjälp från både polisen och lokala vårdinrättningar, som då upprättat orosanmälningar till socialtjänsten eftersom han bedömdes lida av en psykos. 

Han står emellertid fast vid att barnen blivit utsatta för strålning – och att mordet och mordförsöket hade kunnat förhindras.

”Om de hade fått hjälp hade det inte behövt gå så långt”, uppger pappan enligt domen som Aftonbladet tagit del av. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

1 timme sedan
Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.