Söndag 23 Jan
Stockholm

Pappans försvar efter balkongdådet i Hässelby: ”Strålning"

Hässelbypappan var övertygad om att familjen utsattes för strålning i bostaden.
Hässelbypappan var övertygad om att familjen utsattes för strålning i bostaden. Foto: Christine Olsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Pappan som misstänks för mord och mordförsök på sina två barn i Hässelby var övertygad om att familjen utsattes för strålning i hemmet. Han uppger nu, enligt en dom i förvaltningsrätten, att ”det inte hade behövt gå så långt” om han bara fått hjälp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var vid 22-tiden den 14 november förra året som polisen larmades till ett flerfamiljshus i Stockholmsförorten Hässelby. 

Två barn, en pojke och en flicka under tio år, hade då påträffats allvarligt skadade nedanför huset. Pojken ifråga avled senare av sina skador.

Pappan i Hässelby häktad för mord och mordförsök

Barnens pappa sitter nu häktad misstänkt för mord och mordförsök. 

Enligt uppgifter till flera medier ska barnens pappa ha knivskurit dem medan de sov. Därefter uppges han ha kastat dem från femte våningen. 

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Även barnens mamma är misstänkt för brott, men är försatt på fri fot. 

Förlorat vårdnaden om dottern

Under förra veckan stod det klart i förvaltningsrätten att varken mamman eller pappan anses lämpliga att ta hand om den överlevande dottern. 

Istället ska hon omhändertas enligt lagen om vård av unga. Läs mer om det här.

Hässelbypappan skyller på strålning

I förvaltningsrättens dom framgår att den misstänkte pappan, sedan sommaren 2021, varit övertygad om att familjen blivit utsatta för ”strålning eller elektromagnetiska fält” i lägenheten i Hässelby.

Han ska därför, vid flera tillfällen, ha filmat och väckt sina barn mitt i natten för att ställa frågor om hur de upplevde den påstådda strålningen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pappan ska i samband med detta ha sökt hjälp från både polisen och lokala vårdinrättningar, som då upprättat orosanmälningar till socialtjänsten eftersom han bedömdes lida av en psykos. 

Han står emellertid fast vid att barnen blivit utsatta för strålning – och att mordet och mordförsöket hade kunnat förhindras.

”Om de hade fått hjälp hade det inte behövt gå så långt”, uppger pappan enligt domen som Aftonbladet tagit del av. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela