Mannen, som nu misstänks för sexuella övergrepp mot 40 barn, har dömts för 125 liknande brott.
Mannen, som nu misstänks för sexuella övergrepp mot 40 barn, har dömts för 125 liknande brott. - Foto: Claudio Bresciani/TT och Elaine Thompson/AP/TT

Dömd pedofil misstänks för nya brott – mot 40 barn: "Filmat"

Han är redan dömd för 125 sexuella övergrepp mot nio svenska barn över internet. Nu åtalas en 28-årig Malmöbo för 185 liknande brott mot närmare 40 barn spridda över hela världen.
– Han har filmat övergreppen, säger åklagaren Adrien Combier-Hogg.


Svensk polis slog till mot mannen i december 2019 och sedan dess har han suttit häktad.

I hans dator hittade utredarna en stor mängd filmer och bilder med egenproducerat övergreppsmaterial med barn. Totalt ska det röra sig om drygt 140 timmar av misstänkt övergreppsmaterial och runt 120 olika personer misstänks ha blivit utsatta.

– Han har filmat skrivbordet i sin egen dator med hjälp av en programvara, säger kammaråklagare Adrien Combier-Hogg till TT.

Övergrepp har skett på Discord

På materialet syns exempelvis kontonamnet för såväl förövaren som för brottsoffret samt datum och klockslag. Detta gjorde att åklagare och polis trodde att man relativt enkelt skulle kunna identifiera målsäganden, men datainhämtningen från sociala medier-plattformar gick inte som planerat.

Majoriteten av övergreppen har begåtts på plattformen Discord, som är baserad i USA.

– I kontakt med amerikanska myndigheter har jag förstått att det är en plattform som i USA är känd för att vara motsträvig till att lämna ut information till rättsvårdande myndigheter, säger Adrien Combier-Hogg.

Övriga plattformar där brotten begåtts är Snapchat, Skype och Omegle. Den data som svensk polis till slut fick till sig var knapphändig och allt försenades dessutom av pandemin.

– Vi har kunnat identifiera väldigt få nya brottsoffer genom den data vi har fått. Det har varit knapphändiga chattar och kontouppgifter, säger åklagaren.

Tidigare dömd för 125 sexualbrott

Mannen dömdes nyligen av hovrätten till åtta och ett halvt års fängelse för sammanlagt 125 sexualbrott mot nio offer boende i Sverige.

Nu åtalas han för 185 sexualbrott begångna mot offer boende utanför Sverige. Åtalet omfattar 41 målsägande, nästan alla är barn. 24 av dem har kunnat identifieras under förundersökningen.

Mannen åtalas för bland annat grov våldtäkt mot barn, våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt barnpornografibrott.

– Vi ser ju bara det övergreppsmaterial som han har sparat, men jag har i dag lagt ner runt 20–30 ärenden där vi inte kommer längre. Vi hade hoppas på att Discord skulle ge oss material så att vi hade kunnat gå vidare även med dem, säger Adrien Combier-Hogg.

Nekar till brott

Åtalet omfattar brottsoffer som bor i Danmark, Estland, Storbritannien, Irland, Tyskland, USA, Ryssland, Argentina, Australien och Belgien.

Den åtalade 28-åringen nekade till brott under rättegången som rörde svenska brottsoffer och han har samma inställning till brotten han åtalas för nu.

– De flesta av målsäganden kommer inte att närvara under rättegången. De har hörts utomlands och förhöret har filmats med video. Och vi har övergreppen dokumenterade. Vad som här hänt är ganska uppenbart, säger Adrien Combier-Hogg om bevisläget mot mannen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!