Mannens straff sänks i hovrätten.
Mannens straff sänks i hovrätten. - Foto: Henrik Holmberg/TT och Henrik Montgomery/TT

Man våldtog tolvåring och åttaåring – får sänkt straff

En 28-årig man, hemmahörande i Laholm, dömdes för två fall av våldtäkt mot två minderåriga pojkar. Nu sänker hovrätten hans fängelsestraff – från fem år till tre år och tre månader.


Det var i juni respektive oktober 2019 som den nu 28-årige mannen, hemmahörande i Laholm, våldtog en åttaårig och en tolvårig pojke. 

I Varbergs tingsrätt dömdes mannen, som då uppgav att pojkarna "ljuger", för två fall av våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Straffpåföljden blev fem års fängelse, men detta ändras nu av hovrätten för västra Sverige.

Hovrätten sänker straffet med två år

I överklagan från mannen, som Nyheter24 tagit del av, framgår att han yrkat att hovrätten ska ogilla åtalet och det skadestånd på 230 000 kronor som han enligt tingsrättens dom skulle betala till pojkarna.

I andra hand ville 28-åringen att straffpåföljden skulle ändras eller kortas ned – och här får han gehör från hovrätten, som sänker straffet med två år.

Foto: Micke Larsson/TT

"Enligt hovrätten har den brottslighet som NN döms för ett straffvärde som väsentligen understiger det fängelsestraff som tingsrätten dömt ut", står i domen som fortsätter:

"Även med beaktande av de försvårande omständigheter som föreligger bedömer hovrätten att brottslighetens samlade straffvärde inte överstiger fängelse i tre år och tre månader."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!