Männen döms till fängelse för grov smuggling.
Männen döms till fängelse för grov smuggling. - Foto: Johan Nilsson/TT och Anette Karlsen/NTB/TT

Stoppades i tullen med 710 liter sprit: "Familjeproblem"

Två män i 50-årsåldern har dömts till fängelse för grov smuggling efter att ha stoppats i tullen i Trelleborg med sammanlagt 710 liter sprit. I förhör hävdar en av männen att han "åkte bara med för att byta miljö och få frisk luft".


Det var den 27 mars 2021 som två män i 50-årsåldern stoppades i tullen i Trelleborg. När en tulltjänsteman bad en av männen att kliva ur bilen de färdats i fick han syn på något.

– Sidodörren öppnades och tjänstemannen såg något som var övertäckt med filtar. När filtarna lyftes kunde flera lådor med alkohol ses, går att läsa i domen från Ystads tingsrätt som Nyheter24 tagit del av.

Försökte smuggla in 710 liter sprit

Mer specifikt rörde det sig om drygt 591 liter sprit, sex liter vin och ungefär 16 liter öl. Flera av spritvarorna hade en alkoholhalt på 48 eller 50 procent. 

Sammanlagt motsvarade alla varor omkring 710 liter sprit med en alkoholhalt på 40 procent. 

"Hade familjeproblem"

Men de två männen hävdar bägge två att de inte hade någon vetskap om att det var olagligt att föra in alkoholen i landet. Den ena menar att han gjorde det som en tjänst åt en bekant, som skulle ge honom 7 000 kronor för att köra bilen.

"Han var i behov av pengar och hade familjeproblem. Han och hans fru har nu skilt sig. Han behövde pengar för att upprätthålla förhållandet", står i domen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Den andre mannen motiverar sin delaktighet på följande sätt:

"Han åkte bara med för att byta miljö och få frisk luft. Han visste inte att man kunde bli straffad på grund av detta", går att läsa i domen.

Men tingsrätten anser att männens utsagor är "efterhandskonstruktioner" och dömer dem därför till sex månaders fängelse för grov smuggling.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen väntas vända upp

Morgonens nyheter 22 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Embracer delas upp i tre bolag

Spelutvecklaren Embracer ska delas upp i tre separata noterade bolag på Stockholmsbörsen, föreslår styrelsen enligt ett pressmeddelande.

Efter Børsenbranden – brandmännen snart klara

1 timme sedan
Räddningstjänsten i Köpenhamn är på väg att packa ihop och avsluta sitt arbete vid Børsen. Det säger beredskapschef Jakob Vedsted Andersen under en pressträff på måndagsmorgonen.

Frågetecknen hopar sig kring Tesla

1 timme sedan
Massuppsägningar, usla försäljningssiffror och konkurrens från kinesiska uppstickare. Teslas problem har flockat sig inför stundande delårsrapport. En av utmaningarna delar man dock med hela elbilsbranschen.

Ja till tuffare tag mot gängen i Ecuador

1 timme sedan
Väljarna i Ecuador har med klar majoritet röstat ja till tuffare tag mot de kriminella gängen, enligt landets valmyndighet som hänvisar till en preliminär rösträkning.