Man livestreamade våldtäkt på internet – döms till fängelse
Mannen döms nu till fängelse. - Foto: Micke Larsson/TT och Fredrik Sandberg/TT

Man livestreamade våldtäkt på internet – döms till fängelse

Det var i höstas som kvinnan hittade en film som visade den våldtäkt hon utsatts för. Mannen menar att det var sex med samtycke, samtidigt som kvinnan sov djupt. Videon direktsändes på internet.


Mannen och kvinnan har tidigare haft en relation, och har även ett litet barn tillsammans. Det var under hösten 2021 som kvinnan kollade igenom en mobiltelefon som mannen hade lånat. Det var då hon hittade en film som visade den våldtäkt hon utsattes för – som mannen nu döms för, rapporterar Ttela. 

Kvinnan har uppgett att våldtäkten skedde en natt när hon var så utsliten att hon behövde ta en sömntablett, och mannen skulle sova på soffan den natten. Kvinnan menar att hon inte haft sex frivilligt med mannen och har inte heller samtyckt till att bli livestreamad. 

Hon har mått dåligt efter händelsen, och när någon har tittat på henne lite extra har hon undrat om personen sett filmen. 

Mannen förnekar brott 

Mannen förnekar våldtäkt och enligt honom rörde det sig om sex med samtycke, vilket kvinnan förnekar, och han har även sagt att han antog att kvinnan förstod vad han gjorde när han tog fram mobiltelefonen för att filma. Han drog igång livestreamingen på en sajt med sexuellt innehåll, samtidigt som han spelade in det som visades på skärmen på telefonen. 

Nu utgör filmen den avgörande bevisningen när han döms. Domstolen skriver att kvinnan ligger blickstilla i samma position i den 25 minuter långa filmen, med två undantag där hon ska ha rört sig. Det talar starkt för att det är rörelser hon gör omedvetet, enligt domstolen. 

Kvinnan var inte vaken eller kontaktbar

Enligt Vänersborgs tingsrätt visar filmen att kvinnan, som hade tagit en sömntablett, inte var vaken och kontaktbar, att hon inte deltog frivilligt och att hon befann sig i en särskilt utsatt situation.

Mannen som är i 40-årsåldern döms för våldtäkt och grovt olaga integritetsintrång. Han döms även för grov olovlig körning vid fyra tillfällen, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Tingsrätten dömer honom till fängelse i två år och nio månader och han ska även betala 145 000 i skadestånd till kvinnan, rapporterar Ttela.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!