Ny pyroman gripen i Ystad

- 29/07/2012, 16:55 -
En sommarstuga som har brunnit i Ystad under sommaren, en av stadens åtta anlagda bränder.

En sommarstuga som har brunnit i Ystad under sommaren, en av stadens åtta anlagda bränder.

Scanpix

Sommarens anlagda bränder i Ystad kan vara på väg att lösas upp. Natten till söndagen greps en 62-årig tysk gärningsman – i färd med att tända eld på Hamncafét i Ystad.

YSTAD. Anlagda bränder har under sommaren blivit vardagsmat för invånarna i Ystad – åtta anlagda bränder har rasat i den skånska staden. Men strax innan klockan 04 natten till söndagen grep lokal polis en tysk 62-årig medborgare, som nu sitter anhållen, misstänkt för försök till grov mordbrand. Under måndagen kommer Ystad-polisen hålla en presskonferens om det inträffade, och Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos polisen i Ystad vill inte uttala sig allt för mycket i nuläget.

– Vi kommer att informera mer på pressträffen imorgon - då har vi mer på fötterna, säger Ewa-Gun Westford till Nyheter24.

Man vet inte hur länge 62-åringen har befunnit sig i Ystad, eller om det är han som ligger bakom sommarens åtta anlagda bränder i staden.

– Han är i nuläget bara misstänkt för lördagens brand, fortsätter Ewa-Gun Westford.

Vet ni om han har blivit dömd tidigare i Tyskland?

– Vi har skickat en förfrågan till tyska myndigheter och väntar på svar från dem.

Enligt Westford har polisen satsat mycket på spaning den senaste tiden, vilket gjorde att de kunde gripa mannen, sedan man "sett särkilda företeelser hos mannen " som ledde till gripandet.

Det har inte kommit några hot mot Hamncafét, så varför mannen ville tända på just där, kan inte Westford svara på, eller varför Ystad som stad har drabbats av en våg av anlagda bränder den senaste tiden.

– Hela Skåne är ju drabbat av anlagda bränder – det är inte bara Ystad.

Vad kommer att hända med mannen nu?

– Åklagare kommer ta upp fallet imorgon (måndag), och då finns det en möjlighet för mannen att få en försvarsadvokat.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om "Gryningspyromanen" Ulf Borgström som härjade i Skåne under flera års tid innan han förra året dömdes till åtta års fängelse för mordbrand. Nu är det många i Ystad som frågar sig om 62-åringen eller andra personer har blivit inspirerade av Borgström – i den utsträckning att de själva går ut och anlägger bränder.