Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Handikappad fördes bort och utnyttjades sexuellt

- 28/08/2012, 15:05 -
Den handikappade kvinnan lyckades få tag i sin kontaktperson som kunde larma polisen.

Den handikappade kvinnan lyckades få tag i sin kontaktperson som kunde larma polisen.

Fredrik Sandberg / SCANPIX

En förståndshandikappad kvinna fördes bort av flera män från sitt gruppboende. Sedan utnyttjades hon. Men boendet ska inte ha gjort något fel.

TIERP. I maj var en förståndshandikappad kvinna i Tierp utomhus när hon kidnappades av flera okända män och blev körd i en bil till Borlänge. Där ska hon senare ha utnyttjas sexuellt av flera män, uppger Arbetarbladet. Enligt tidningen ska nu flera personer vara misstänkta för brott, men polisen vill inte gå närmare in på vilken typ.

Kvinnan lyckades fly och ringa sin kontaktperson som kunde se till så att polisen hämtade upp henne. Senare fick den handikappade kvinnan söka vård för det hon upplevt.

Efter händelsen har Tierps kommun gjort en Lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen som nu är under utredning. I anmälan skriver enhetschefen att "anmälan görs med tanke på att detta kan vara ett allvarligt hot med allvarliga konsekvenser för kundens liv, personliga säkerhet, samt fysiska och psykiska hälsa. Kunden fick vistas på hemlig ort för att klara av situationen”.

Enligt verksamhetschefen Anneli Lindblom gjordes en anmälan för att synligöra problematiken med händelsen och för att få vägledning. Hon säger att inga fel skett på hemmet.

– Nej, inget fel har gjorts och vi har inte vidtagit några åtgärder.

Men om ni känner att ni behöver vägledning från Socialstyrelsen måste det väl vara något som inte fungerar?

– Nej, så är det inte.